FORBRUKERTEKNOLOGI

Betydelige feil i offentlig IE 7-beta

Flere som har testet Microsoft offentlige betaversjon av Internet Explorer 7, melder om feil og problemer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. feb. 2006 - 10:28

La oss ta moralen først. Det er en grunn til at Internet Explorer 7 ikke lansert ennå. Nettleseren er på ingen måte ferdig testet. Det har både undertegnede og andre erfart etter noen timers bruk.

Versjonen som tirsdag ble offentlig tilgjengelig, er altså snakk om en betautgave, og betautgaver installerer man av prinsipp ikke på produksjonssystemer eller maskiner som ikke rimelig enkelt kan gjenopprettes. Dette gjelder ikke minst dyptgående programvare som Internet Explorer, som ikke bare kjøres på toppen av operativsystemet, men som er en del av det.

Herved er de som ennå ikke har testet IE 7 Beta 2 Preview blitt advart, selv om advarselen kanskje kommer litt sent for enkelte.

De fleste er nok likevel klar over at selv offentlige betautgaver er testutgaver hvor den primære hensikten er å få så mange testere som mulig til å oppdaget til nå ukjente feil. Det er derfor ingenting oppsiktsvekkende ved at feil allerede er blitt funnet.

Vår erfaring er at IE 7 fungerer ganske greit, men har enkelte svakheter når det gjelder JavaScript. En del av publiseringssystemet digi.no benytter, stoppet å fungere med IE 7-betaen. Denne delen fungerer fint i alle vanlige nettlesere. Om dette er en feil i IE 7 eller at nettleseren er blitt mindre overbærende mot eventuelle feil i JavaScript-kode, vet vi ikke. Uansett må JavaScript-koden endres hvis målet er at den også skal fungere i denne versjonen av Internet Explorer.

Heldigvis er det fullt mulig å avinstallere IE 7 igjen. Dette gjøres på vanlig måte via kontrollpanelet, men i listen over installert programvare må det også krysses av for at oppdateringer skal vises. For vår del fungerte dette helt greit, men i debattforumet vårt melder enkelte om at IE 6 ikke oppfører seg normalt etter en slik runde.

Også andre nyhetstjenester melder om problemer med betautgaven. Ifølge News.com er det kommet flere meldinger om kompatibilitetsproblemer med sikkerhetsprogramvare fra McAfee. Også annet, ikke navngitt spion- og virusvern skal ha ført til problemer under installasjonen. Nettleseren skal ha hengt eller krasjen ved bruk av visse funksjoner eller ved besøk av visse nettsteder.

En representant for Microsoft skal ha oppgitt at problemene relatert til McAfee-produktene er kjente og jobbes med.

Det meldes også om et potensielt sikkerhetshull i IE 7, som skal få nettleseren til å krasje eller åpne for kjøring av vilkårlig kode. Microsoft IE-gruppe bekrefter at hullet finnes og at utnyttelse kan få nettleseren til å krasje, men har ikke funnet tegn på at det skal være mulig å oppnå økte rettigheter eller å kjøre vilkårlig kode. Det meldes også at feilen var kjent fra før og planlagt rettet i neste offentlige utgave.

Flere tilbakemeldinger om feil er blitt sendt inn til de nyeste oppføringene i Microsofts IEBlog.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.