Bevegelse for å dele trådløst bredbånd

Et spansk selskap har fått Google og Skype med på et konsept der brukere deler WLAN med hverandre.

Et spansk selskap har fått Google og Skype med på et konsept der brukere deler WLAN med hverandre.

Fon Technology er et spansk oppstartsselskap som skal legge tilrette for at internettbrukere skal kunne dele sin internettilgang med naboene. Nå har de fått med seg Google og Skype som sammen med Seqoia Capital, et av verdens mest anerkjente ventureselskap, har investert 21,7 millioner dollar.

Selskapet er en blanding av et kommersielt selskap og en grasrotbevegelse.

Målet er å nå rundt hele verden med sine «foneros», begrepet som brukes om de som vil være med på å dele sin trådløse tilgang til Internett med andre.

Foneros kan velge en av tre forskjellige profiler: Linus, Bill og Alien.

Linus-profilen er oppkalt etter Linux-opphavet Linus Torvalds og er en profil for dem som ønsker å dele sin internettforbindelse med andre uten å ta seg betalt for tilgangen.

De som ønsker å ta seg betalt, velger Bill-profilen, navngitt etter Microsoft-gründeren. Da mottar man 50 prosent av avgiften som Fon belaster Aliens.

Aliens er profilen til dem som ikke vil dele sin WLAN-forbindelse. De må betale Fon for hver gang de aksesserer Internett gjennom et Fonero aksesspunkt, og det er her forretningsmodellen til Fon ligger.

Foreløpig er tjenesten fortsatt i beta og det er bare Linus-profilen man kan registrere seg med. Nærmere detaljer er gitt på Fon blog.

Internett-tilbyderne har ofte en klausul i sin avtale med kundene at de ikke får lov til å dele internettforbindelsen med andre. Dette har brukere i stor grad ignorert og leverandørene har heller ikke slått hardt ned på det. Dersom Fon blir en suksess kan dette endre seg, men gründeren er føre var:

– Mitt hjerte banker for dem som investerer i bredbånd. Vi skal dele vår inntekt med dem, sier Martin Varsavsky til Reuters. Han ønsker å inngå strategiske avtaler med internettilbyderne. Foreløpig har han inngått med svenskenes nest største aktør, Gloconet og med Seattle-baserte Speakeasy i USA.

Deling av trådløs internettforbindelse er ikke noe nytt. For noen år siden ble et fenomen kalt «warchalking» reaktivt populært. Det gikk ut på at man tegnet opp symboler på veggen utenfor der man bodde som forklarte at det var gratis bredbånd tilgjengelig, enten med eller uten WEP-nøkkel.

Fon har tatt dette litt lengre. De leverer programvare som kan installeres på ruterne og som blant annet gjør det mulig å selv bestemme hvor mye båndbredde som skal tilgjengeliggjøres for andre. De som tilgjengeliggjør sin forbindelse får surfe gratis på andres tilknytning.

Både Google og Skype har en egeninteresse i at bredbåndstilknytning til internett er mest mulig tilgjengelig. Når de nå investerer i et selskap som tilgjengeliggjør bredbånd er det tydelig at de har latt seg inspirere av Intels suksess med å investere i økosystemet rundt seg.

Til toppen