IT-NORGE

Bevilger millioner til optisk fiber

Men IKT-Norge er skuffet over regjeringens manglende IT-satsing.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. mai 2010 - 13:49

Regjeringen la i dag fram et revidert statsbudsjett hvor det virker ganske langt mellom nyhetene som kan fortelle om en satsing på norsk IKT-virksomhet.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud kan fortelle om en ekstrabevilgning på 13 millioner til MinID. Ifølge ministeren er dette nødvendig for å håndtere den økte pågangen fra både innbyggere og offentlig etater som ønsker å ta i bruk løsningen. 2,15 millioner av landet befolkning over 15 år bruker nå MinID.

Post- og teletilsynet har fått økt bevilgningene med 4,2 prosent, sammenlignet med saldert statsbudsjett for 2009. Dette skal blant annet brukes til å utvikle databasen som gir oversikt over radiosendere, i første rekke mobilbasestasjoner. Denne tjenesten er allerede i drift.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland ønsker å bevilge 60 millioner kroner til en fiberoptisk kabel mellom Longyearbyen og Ny-Ålesund på Svaldbard. Dette vil gi forskningsmiljøet og andre aktører i Ny Ålesund langt mer effektiv overføring av data enn med dagens radiolinjesystem.

IKT-Norge er glad for bevilgningen til fiberkabelen på Svaldbard, men mener forøvrig at det reviderte statsbudsjettet ikke er noe budsjett kunnskapsbedriftene.

Hallstein Bjercke <i>Bilde: IKT-Norge</i>
Hallstein Bjercke Bilde: IKT-Norge

– Vi hadde håpet at de hadde benyttet denne muligheten til å fjerne den teknologidiskriminerende momsen på e-bøker og likestilt avskrivningsregler for programvareutvikling med annen næringsutvikling, sier Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge, i en pressemelding.

– Det er svakt at Regjeringen ikke makter å likestille mva på papirbøker og e-bøker nå. Dette vil bety at e-bøker fortsatt vil tape i konkurransen mot papir på det norske markedet. Regjeringen må raskt komme på banen med et regelverk som likestiller mva på papirteknologi og digitalteknologi og som likestiller digitalt innhold solgt fra Norge og fra utlandet, sier Bjercke.

Han mener også at skattemyndighetene er i ferd med å gjøre det umulig å drive programvareutvikling i Norge.

- Mens tradisjonell industri kan forholde seg til fastsatte satser for avskrivning, må selskaper som produserer immaterielle verdier selv argumentere for og dokumentere at deres praktisering av avskrivning/utgiftsføring er skattemessig korrekt. IKT-Norge har sendt brev til Finansministeren og Næringsministeren med krav om enklere og bedre regler for avskrivning av FoU for programvareselskaper. De nye reglene må fastslå at det er fradragsrett for FoU for programvareselskaper. Reglene må også inneholde en fastsatt sats/sjablong for hvordan immaterielle FoU verdier overføres fra balanse til regnskap. Nå må Regjeringen ordne opp, krever Bjercke.

IKT-Norge savner dessuten en mer offensiv satsing på forskning og mener Norge er i ferd med å bli en forskningssinke, særlig innen teknologi. IKT-Norge mener at reduksjonen i bevilgningen til EUs rammeprogram på 126 millioner burde vært benyttet til å øke bevilgningen til forskning her hjemme.

Regjeringen har forøvrig gjort det reviderte statsbudsjettet tilgjengelig i en mobilversjon. Den finnes her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.