Beviser at voldsspill påvirker hjernen

En fersk amerikansk undersøkelse hevder å bevise at voldsspill skaper hjerne-endringer.

En fersk amerikansk undersøkelse hevder å bevise at voldsspill skaper hjerne-endringer.

Eksperter strider seg imellom om hvor skadelig voldelig dataspill er for unge mennesker. Nå kan en ny teknologi i større grad gjøre det mulig å slå fast bevis på at det er sammenheng mellom aggressiv atferd gjennom eksponering av voldelig spill.

En ny amerikansk undersøkelse mener å ha klare belegg for at dataspill med innslag av voldelige scener, påvirker impulsive deler av hjernen.

Studiet er gjort mot 44 tenåringer mellom 13 og 17 år. Ved voldsspill kunne man se en øket aktivitet i hjernen som forbindes med emosjonelle og impulsive svar, skriver Reuters.

Forsøkspersonene ble bedt om utføre ulike konsentrasjonskrevende oppgaver som i flere tilfeller også måtte bearbeides følelsesmessig. Dette skjedde direkte etter å ha spilt et voldsspill eller ikke voldelig spill i 30 minutter.

Testpersoner fikk testet hjerneaktiviteter med magnetresonans.

Spillet som ble brukt i testen var Medal of Honor: Frontline og Need for Speed: Underground.

Ved hjelp av magnetresonanskamera kunne forskerne registrere endringer i hjernen. For dem som spilte voldsspillet Medal of Honor ble det registrert en økt aktivitet i hjernedelen som forbindes med følelser. I hjernens prefrontalkortex, som forbindes med kontroll, konsentrasjon, etikk og moral, gikk aktiviteten ned.

Til toppen