Biden vil gi Putin klar beskjed om løsepengevirus

USAs president Joe Biden sier han vil gi sin russiske kollega Vladimir Putin en klar beskjed om angrep med løsepengevirus mot amerikanske bedrifter.

Det kan bli en vanskelig balansegang for Joe Biden å sende en tydelig beskjed til Vladimir Putin om de seneste nettangrepene samtidig som han vil bygge et mer stabilt forhold til Russland.
Det kan bli en vanskelig balansegang for Joe Biden å sende en tydelig beskjed til Vladimir Putin om de seneste nettangrepene samtidig som han vil bygge et mer stabilt forhold til Russland. Foto: Evan Vucci/AP/NTB
8. juli 2021 - 14:15

Angrepene, der bedrifter mister tilgang til egne data fram til de betaler løsepenger, setter Biden på en vanskelig prøve. Han må balansere løftet om å svare kontant på nettangrep med målet om å bygge et stabilt forhold til Russland.

Det er ingen enkle løsninger på trusselen fra løsepengevirus, som den siste tiden har blitt en alvorlig trussel mot rikets sikkerhet. Russiske gjenger har angrepet infrastruktur og presset store bedrifter.

Det hvite hus sier skadene etter det siste angrepet – som kan ha rammet opp mot 1500 bedrifter over hele verden, inkludert svenske Coop – ser ut til å ha ført til mindre skader, men netteksperter sier opplysningene om angrepet fortsatt er ufullstendige. Hackerne benyttet en svakhet i programvaren til et amerikansk firma med en fyldig kundeliste.

Angrepet skjedde bare få uker etter at Biden sa til Putin at USA er i ferd med å miste tålmodigheten med russiske angrep. Samtidig er det vanskelig å legge press på russiske myndigheter, og straffereaksjoner kan bli besvart med tilsvarende tiltak fra russisk side og gjøre forholdet mellom de to atommaktene mer anstrengt.

Modell av avdukingen av FPSO-en BW Cidade de Sâo Vicente i kontorene til Inocean på Aker Brygge i Oslo i 2017.
Les også

2000 gigabyte lastet ned: Norsk selskap rammet av omfattende angrep

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.