SIKKERHET

Biden vil gjøre datasikkerhet til topp-prioritet -Trump får kjeft

USAs påtroppende president Joe Bide sier han vil prioritere cybersikkerhet når han tar over fra 20. januar.

USAs påtroppende president Joe Biden sier han vil prioritere cybersikkerhet når han tar over fra 20. januar.
USAs påtroppende president Joe Biden sier han vil prioritere cybersikkerhet når han tar over fra 20. januar. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Uttalelsen kommer samme dag som amerikanske sikkerhetsmyndigheter uttrykker økende bekymring for omfanget av det globale angrepet, som de mistenker at Russland er ansvarlig for.

Biden sier at et sterkere forsvar ikke er nok.

– Vi må forstyrre og forhindre våre motparter fra i det hele å gjennomføre store dataangrep. Det skal vi gjøre ved blant annet å påføre de ansvarlige et betydelig tap, sier Biden.

Datainnbruddet startet i mars og har rammet departementer og statlige etater i USA så vel som «kritisk infrastruktur», opplyser Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CIAS), som er underlagt Det amerikanske sikkerhetsdepartementet.

Den republikanske senatoren Mitt Romney legger skylden på Russland og kritiserer Det hvite hus for det han kaller «utilgivelig taushet» i saken.

Biden, som tas i ed som president den 20. januar, sier datainnbruddet påvirker «potensielt tusenvis av ofre, inkludert amerikanske selskaper og føderale etater».

– Min administrasjon kommer til på gjøre cybersikkerhet til en topp-prioritet, sier Biden.

Romney hardt ut mot Trump

Tidligere presidentkandidat Mitt Romney anklager partikollega Donald Trump for å ha ignorert hackerangrep som han mener tilsvarer russiske bombetokt over USA.

Presidenten har vist «utilgivelig stillhet og mangel på handling», skriver Romney på Twitter etter at det ble kjent at det som kan være et russisk dataangrep har rammet Microsoft globalt.

– Dataangrepet er som om russiske bombefly skulle ha fløyet uoppdaget over hele landet vårt gjentatte ganger, skriver Romney.

Han mener avsløringen viser «urovekkende amerikansk sårbarhet» og en slående svakhet i forsvaret mot dataangrep.

Romney var presidentkandidat mot Barack Obama i 2012 og er i dag senator fra Utah.

 

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.