Big data-analyse gir nye industri-inntekter

Accenture venter store effekter av «tingenes internett».

Big data-analyse gir nye industri-inntekter
Den norske strategisjefen Mikkel Nielsen hos Accenture ser store muligheter med intelligente sensorer, men det kommer ikke av seg selv. Bilde: Espen Zachariassen

Tradisjonell industri skal kunne gjøre god butikk­ på å koble produktene sine på internett, hente inn data fra dem og bruke dataene til å utvikle nye tjenester til de som bruker­ produktene.

Det kommer frem i en fersk analyse­ fra teknologistrategene hos IT-giganten­ Accenture­. Begrepet er «industrialisering av tingenes internett», trolig mer kjent i sin engelske form, «Internet of things» (IoT).

Her er fysiske gjenstander utstyrt med sensorer som kommuniserer over internett. Et eksempel er moderne biler som forsyner fabrikanten med data om bruk av cruise control, bremser, temperaturer og dekktrykk. Dette er informasjon som brukes til å forbedre kjøretøyene.

– Med «Industrial internet of things» (IIoT), brukes dataene også som grunnlag for å utvikle nye tjenester som bedriften kan selge på toppen av de mer tradisjonelle fysiske produktene, forklarer Mikkel Nielsen, leder av den norske delen av Accenture Technology Strategy.

Sensorer i maskinelt utstyr gir en strøm av informasjon om bruk og tilstand – data som kan brukes til analysetjenester som forebygger maskinhavari.
Sensorer i maskinelt utstyr gir en strøm av informasjon om bruk og tilstand – data som kan brukes til analysetjenester som forebygger maskinhavari. Bilde: Colourbox

Sensor i hjullaster
Et eksempel er Caterpillar, som har lang fartstid på tungt maskinelt utstyr.

Her er hjullastere og gravemaskiner utstyrt med sensorer for alt fra oljetrykk til tomgangskjøring. Denne informasjonen brukes til tester på foretakets simulatorsenter ved Universitetet i Illinois, USA. På den måten kan fagfolk avdekke svakheter og forbedringspunkter.

I tillegg kan eierne av utstyret få tilgang til slike motordata for selv å kunne overvåke bruksmønster og ikke minst hvor maskinene befinner seg.

På toppen av dette har bedriften fått utviklet Caterpillar Analytics som bruker informasjonen til å beregne slitasjepunkter og andre svakheter.

Dermed skal deler kunne byttes eller repareres før brukerne opplever havari og stopp i sin drift.

Dette analyseverktøyet kommer ved siden av selve produktet, som en tjeneste Caterpillar vil ta betalt for.

Alle vinner
Ifølge strategen er dette en vinn-vinn-­situasjon.

– Industribedriftens kunder sparer kostnader på å unngå produksjonsstans. Samtidig henter Caterpillar inntekter på analysetjenesten og økt salg av reservedeler, sier han.

Slik prediktiv analyse er ikke en splitter ny idé. Den brer om seg, spesielt i oljeindustrien.

Les også: Eldre kan bli en gullgruve for IT-bransjen

Store penger
Et vesentlig motiv for slike tjenester er å bygge lojalitet, på linje med Statoil-koppen. Ofte er det smått med kontakt mellom leverandør og kunde etter at et produkt er anskaffet.

– Med en tilknyttet tjeneste holdes kontakten ved like, og det øker sannsynligheten for at kunden velger den samme leverandøren senere, sier Nielsen.

Når det kan være penger å tjene, kommer flere økonomiske analyser på banen.

De mest forsiktige anslagene handler om at gevinsten av IIoT-aktiviteter vil øke fra beskjedne 20 milliarder dollar i 2012 til 500 milliarder dollar i 2020, ifølge et whitepaper fra Accenture­.

Det er fem år unna.

Mye jobb
Men dette kommer ikke av seg selv. Mye forskning og utvikling, prøving og feiling må til.

Ikke minst må sensorene bli mer avanserte.

I dag er de fleste programmert til å utføre én oppgave, som å måle lufttrykk i dekket.

– Her kommer mer intelligente sensorer som kommuniserer seg imellom, lærer underveis og settes sammen i grupper for å få til ønskede prosesser, sier Nielsen. Det kan gi nye dimensjoner i samspillet mellom menneske og maskin, som at en robotarm bistår mer biologiske produksjonsarbeidere.

Så du denne? Hva vil egentlig «tingenes internett» tilføre?

Forskning og utvikling
IIoT kan gi mer for pengene som brukes på forskning og utvikling, som i utgangspunktet er kostbart.

Med en konstant strøm av data fra produktene ute i felt, har fabrikanten mulighet til å følge tett hvordan de brukes og oppfører seg.

– Da får FoU-folket den virkelige verden som et laboratorium. Raskere og billigere data blir tilgjengelig for produktutvikling. Det øker sjansen for å treffe behovene til de som skal ha nytte av produktene og tjenestene, poengterer Accenture-strategen.

– Hvor langt fremme er norsk industri på disse områdene?

– Etter en modningsperiode i USA, tar det ofte ikke lang tid før nye teknologier tas opp i Bedrifts-Norge, sier Mikkel Nielsen.

    Les også: