Bildene du fjerner fra Facebook blir ikke nødvendigvis borte. I framtiden lover verdens største sosiale nettjeneste at sletteprosessen maksimalt vil ta 45 dager. (Bilde: Scanpix REUTERS/Michael Dalder)

Bildene blir ikke slettet

...men nå lover Facebook å ta affære.

Facebook har gjort det lekende lett å laste opp bilder. Det er ikke fullt så enkelt å fjerne dem igjen.

Et stadig tilbakevendende tema er hva som skjer når du vil slette innholdet. Nettjenesten hevder å fjerne filene, men bare fra egne servere.

Bildene forsvinner likevel aldri, skriver Ars Technica.

De satt søkelyset på problemet i 2009. Filer som ble forsøkt slettet den gangen er fremdeles tilgjengelig på nettet, om enn via direktelenker.

Selv om bildene tas vekk fra profilen, kan de hentes opp igjen såfremt man kjenner bildets opprinnelige URL. Grunnen er at kopier bevares i såkalte «content delivery networks» (CDN) på ubestemt tid.

CDN-tilbydere har typisk en omfattende infrastruktur for mellomlagring, for slik å gi raskere leveranse av innhold til sluttbrukere verden over.

For tre år siden lovte Facebook å jobbe med sin CDN-partner for å redusere hvor lenge sikkerhetskopiene ble liggende etter sletting.

- Systemet vi benyttet for noen år siden slettet ikke alltid bildene fra CDN innen rimelig tid, selv om de umiddelbart ble fjernet fra våre servere, sier Facebook-talsmann Frederic Wolens til Ars Technica.

- Innen 45 dager

Nå lover de bot og bedring.

Prosessen med å migrere bildearkivet over i et nytt system skal ferdigstilles i løpet av en måned eller to. Når dette er klart vil det ta halvannen måned å slette bilder.

- Vi har jobbet hardt med å flytte bildene til et nyere system, som sørger for å slette bilder innen 45 dager, sier Wolens.

På samme tid forbereder EU nå nye personvernregler hvor de vil lovfeste retten til å få egne personopplysninger slettet fra nettjenester. Selskaper som ikke innretter seg vil under det foreslåtte regimet risikere skyhøye bøter.

    Les også:

Til toppen