Bilder av Mac OS X «Tiger»

Her ser du bilder av en del ny funksjonalitet i Mac OS X versjon 10.4, men tilnavnet «Tiger».

Her ser du bilder av en del ny funksjonalitet i Mac OS X versjon 10.4, men tilnavnet «Tiger».

Spotlight


Spotlight regnes som den viktigste nyheten i Tiger. Dette er en søkefunksjon som skal være bedre integrert enn andre, lignende løsninger - faktisk helt ned på kjernenivå. Dette gjør det mulig for Spotlight å oppdage alle endringer brukerne gjør i filer temmelig umiddelbart, slik at søkeresultatene brukerne får, er oppdaterte. Spotlight støtter fra bunnen av et begrenset utvalg filtyper - i tillegg til e-post, men dette skal relativt enkelt kunne utvides av tredjepartsleverandører i form av plugins.

Søkeresultatene som vist i bildet over oppdateres etter hvert som brukeren skriver i feltet. Ved å klikke på bildet kan du se Spotlight i en mer komplette omgivelser.

Tilbake til hovedartikkelen.

Adressebok

Spotlight er også integrert i adresseboken i Tiger.

Tilbake til hovedartikkelen.

Systemvalg

Ved å integrere Spotlight med systemvalggrensesnittet, skal det nå være enklere, spesielt for nye brukere, å finne fra til hvor de enkelte innstillingene kan bestemmes. Ikonet som skal benyttes utheves når brukeren i dette tilfellet forsøker å finne ut hvordan han skal endre skrivebordsbakgrunnen.

Tilbake til hovedartikkelen.

Dashboard

Dashboard er et system for å tilby småverktøy (widgets) basert på HTML, CSS og JavaScript. Med Tiger følger det 14 forskjellige widgets, som gir tilgang til kalkulator, ordbok, iTunes, aksjekurser, telefonkatalogen, væroversikt, adressebok og kalender.

Flere widgets skal kunne gjøres tilgjengelig av tredjepartsutviklere på et eget nettsted Apple skal lansere i dag. Disse vil enten kunne lastes ned gratis eller mot betaling. Apple forventer at de vil bli laget tusenvis av varianter av disse verktøyene.

Dashboard kan åpnes og lukkes med et enkelt tastetrykk.

Klikk på bildet over for å se en større utgave.

Tilbake til hovedartikkelen.

Automator


Automator er et verktøy som på en visuell måte skal gjøre det mulig for brukerne å sette sammen oppgaver bestående av flere trinn, som så kan kjøres automatisk. Brukerne kan opprette egne handlinger, eller ta i bruk de mange handlingene som er ferdig definert og sortert etter relaterte applikasjoner. De sammensatte oppgavene kan gjøres tilgjengelige ved hjelp av ikoner. Det er også mulig å utveksle dem med andre brukere.

Klikk på bildet over for å se hele brukergrensesnittet.

Tilbake til hovedartikkelen.

Safari

Den største nyheten i nettleseren Safari er en RSS-leser. RSS-feedene kan legges til i bokmerker (se nederst på verktøylinjen), hvor hvert bokmerke angir antallet uleste artikler.

I tillegg til å se RSS-feedene hver for seg, er det mulig å samle dem i én felles liste.

Safari har nå også støtte for "Private Browsing", som gjør at ingenting av det brukeren gjør logges. En nesten motsatt funksjonalitet, foreldrekontroll, gjør at foreldrene til barn som bruker maskinen bedre kan kontrollere blant annet hva barnet ser på av websider og hvem det får motta e-post fra. Tilsvarende kontroll finnes også i kommunikasjonsprogrammet iChat.

Nytt er det også at PDF-dokumenter kan vises direkte i Safari, uten installasjon av tredjepartsprodukter.

Tilbake til hovedartikkelen.

Mail

Også i e-postprogrammet Mail er Spotlight integrert. Dette gjør det mulig å opprette e-postkasser som for eksempel viser e-post om et gitt tema, eller hvilke meldinger som er blitt lest i dag.

Mottar brukeren e-post som inneholder mange bilder, er det nå mulig å se på disse som et lysbildeshow. Når brukeren skal sende bilder som vedlegg, vil programmet hele tiden oppgi datamengden meldingen består av. Fra det samme brukergrensesnittet kan brukeren krympe bildene slik at filene som skal sendes blir mindre.

Klikk på bildet for å se hele brukergrensesnittet.

Tilbake til hovedartikkelen.

Til toppen