Bill Gates avduket nett-computer

Gründer og styreformann i Microsoft, Bill Gates, omfavner omsider Sun-sjef Scott McNealys idé om nettverksmaskinen, NC-en. Under sin keynote på Comdex i spillbyen Las Vegas i går, avduket Gates selskapets første NC basert på Microsofts egen programvare.

Gründer og styreformann i Microsoft, Bill Gates, omfavner omsider Sun-sjef Scott McNealys idé om nettverksmaskinen, NC-en. Under sin keynote på Comdex i spillbyen Las Vegas i går, avduket Gates selskapets første NC basert på Microsofts egen programvare.

Eksemplene er mange - og her kommer ett til: Når markedet blir hett og stort nok kommer også Microsoft på banen. Selskapet garderer seg på alle bauger og kanter i forhold til den nye nettverksøkonomien, og nå har Bill Gates til og med tatt fy-ordet NC i sin munn.
Se hvordan Microsoft forbereder Windows-fri verden

For under sin keynote-tale på Comdex-fall i Las Vegas i går, avduket mister Gates en billig boks som fortrinnsvis skal gi brukerne enkel tilgang til Internett. MSN Web Companion, som første gang ble gjort kjent i september, er på størrelse med en bok, den kjører Windows CE i bunn og kobles til nettet via Microsoft-tjenesten MSN Internet. Selskapet samarbeider med blant andre Compaq, Philips, tyrkiske Vestel, Acer og Thomson for å bygge og selge datamaskinen, som blir strippet for de fleste funksjoner annet enn Internett-aksess.


Markedsstrategen Bill Gates posisjonerer dermed Microsoft til å ta opp kampen mot nevnte Sun og databaseleverandøren Oracle, som begge de siste fire årene har misjonert sterkt for lavprismaskiner som fortrinnsvis lar deg arbeide med nettverksbaserte programmer og som fjerner kompleksiteten og kostnadene fra dagens feite PC-er.

- Vi arbeider med en rekke utstyrsprodusenter om å utvikle en enkel og og rimelig maskin som lar forbrukerne få tilgang til verdensvevens rikholdige innhold, sa Gates i sin åpningstale.

Ifølge CNET News.com forventes maskinen å krype under 200 dollar når - eller dersom - den blir tilgjengelig som planlagt i andre halvår i 2000.

- Fremtidens PC blir mer enn en klient - den blir egentlig en tjenermaskin, sier Gates nå, og spår - som en god del har gjort før ham - at "PC-en blir i stand til å benytte nettverket til å overføre all informasjon på PC-disken til enhver elektronisk enhet som måtte befinnes seg i hjemmet.

Det skal bli interessant å høre hva Sun-sjef Scott McNealy, Hewlett-Packards nye kvinnelige toppsjef Carly Fiorina og ikke minst Novell-topp Eric Schmidt har å si til Gates' nyvunne NC-kjærlighet når de slipper til på Comdex-podiet senere i uka.

Til toppen