Bill Gates blir britisk ridder

Dronningen mener Bill Gates fortjener å bli KBE, men han får ikke lov til å kalle seg "Sir William".

Dronningen mener Bill Gates fortjener å bli KBE, men han får ikke lov til å kalle seg "Sir William".

Gründer og styreformann i Microsoft, Bill Gates, vil bli slått til britisk ridder, ifølge den britiske regjeringen. Æresbevisningen er ledd i et ordning rettet mot framstående utlendinger som har utmerket seg overfor Storbritannia og Samveldet.

Siden han ikke er statsborger i Storbritannia eller et annet Samvelde-land, vil Gates ikke kunne titulere seg "Sir William". Derimot kan han la "jr" i navnet sitt etterfølges av æresbetegnelsen KBE.

KBE står for "Knight Commander of the British Empire". Ordenen ble stiftet i 1917 og bærer det fulle navnet "Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire".

Den formelle seremonien vil finne sted på et tidspunkt som dronning Elizabeth og Bill Gates blir enige om.

Det er den britiske utenriksministeren, i dette tilfellet Jack Straw, som foreslår overfor dronningen hvilke utlendinger som skal få æresbevisninger av denne typen. Begrunnelsen for at Gates får KBE er hans bidrag til næringsliv, sysselsetting, utdanning og frivillighet i Storbritannia, samt bidrag til å redusere fattigdom i Samveldet og ellers i den fattige delen av verden.

Ifølge Straw har Microsoft hatt stor innvirkning på den britiske økonomien, med 2000 arbeidsplasser og bidrag innen IT. I 2000 ga den veldedige stiftelsen Bill and Melinda Gates Foundation 210 millioner dollar til Cambridge University for å dele ut stipender til utenlandske akademikere.

Til toppen