Bill Gates demonstrerer e-stat-system

Microsoft skal lage Englands nye statlige Internett-system. På et møte senere i dag skal Gates selge systemet til byråkrater fra 80 andre land.

Den engelske statsministeren Tony Blair går nye veier og inngår allianser for å modernisere England. Som mange andre statsoverhoder har Blair store visjoner om å bruke Internett for å effektivisere og skape tettere kontakt mellom stat, kommune og innbyggere.

Prestisjekontrakten for å lage hovedsystemet gikk like før jul til Microsoft. Microsoft har allerede levert den første lille biten, en Internett-server som samler det eksisterende engelske systemet for tollbehandling, skatterapportering og landbrukssubsidier.

Systemet for sikker kommunikasjon skal koble sammen 200 departementer og etater med 482 lokale instutisjoner. Microsoft skal primært bruke sin BizTalk-programvare og XML i prosjektet.

Visjonen er kjent fra mange land: Skape tettere kommunikasjon, redusere kostnader og gjøre det enklere å bruke offentlige tjenester.

Kontrakten med England er et prestisjeprosjekt for Microsoft fordi Blair er den som foreløpig har lansert den mest omfattende planen, kalt UK Online. Hans e-minister, Andrew Pinder, har lovet at alle statlige tjenester skal legges ut på Internett i løpet av fire år under UK Online.

I tillegg har han lovet at alle briter skal få tilgang på Internett innen 2005. Blair har satt av 1 milliard pund, 13 milliarder kroner til planen.

Med England-kontrakten i lomma har derfor Bill Gates samlet hele 400 byråkrater fra 80 land til en demonstrasjon i dag, skriver Financial Times. Dermed har Microsoft lykkes i å samle representanter fra rundt halvparten av verdens land.

Hovedforedraget under seansen skal holdes av Pinder. Etter hva digitoday.no forstår deltar det ingen representanter fra Norge på møtet.

Til toppen