Bill Gates: Diplomatisk offensiv i Europa

Microsoft-sjefen fikk en bløtkake i trynet foran et møte med belgiske myndigheter og næringslivstopper. I Paris snakket Bill Gates med både statsminister Lionel Jospin og økonomiminister Dominique Strauss-Kahn. Sistnevnte redegjorde for planer om et nært samarbeid med Microsoft.

Foranledningen i Paris tirsdag var Bill Gates' opptreden på den franske Comdex-messen, der Gates ble ønsket velkommen av både Jospin og Strauss-Kahn. Den franske regjeringen har forpliktet seg til å få Frankrike mer på høyden i informasjonsteknologi og har signalisert særlig sterkt satsing på Internett. Privatiseringen av France Télécom ventes å gi over en milliard francs i statskassa (over 1,2 milliarder kroner) som blant annet skal brukes til å fremme landets IT-fisering.

Jospin og Gates deltok på et offentlig seminar sammen med Michel Bon fra France Télécom, toppsjef Robert Palmer i Digital, toppsjef Eckhard Pfeiffer i Compaq, og Alcatels franske leder Serge Tchuruk. Jospin la fram tall som viser at Frankrike er i ferd med å ta igjen resten av verden i forhold til telekommunikasjon og Internett. Han forpliktet regjeringen til raske tiltak for å sikre utstrakt bruk av avanserte krypteringssystemer for å fremme elektronisk handel. Opposisjonen reagerer ved å gå enda lenger, blant annet ved å redusere merverdiavgift på datamaskiner og tilleggsutstyr.

Eckhard Pfeiffer viste til tall fra Dataquest som viser at IT-markedet vokste med 17 prosent i Frankrike i fjor, mot 15 prosent i Tyskland og 14 prosent i Storbritannia.

Bill Gates trøstet Jospin ved å hevde at Frankrike tross alt ikke lå altfor langt etter. Etter konferansen gikk han først til møter med ledere innen fransk næringsliv, representert blant annet ved Générale des Eaux, Cégétel, Canal Plus og Havas. Så fulgte samtaler face-à-face med økonomiminister Strauss-Kahn.

På pressekonferansen etter disse samtalene uttrykte Strauss-Kahn seg slik: "Vi har bestemt oss for å koordinere med Microsoft våre anstrengelser innen forskning, utdanning og finansiering av risikoprosjekter. Vi kommer sammen til å tenke gjennom hva slags lovgivning som kan være mest egnet til de nye teknologiene. Dette samarbeidet skal opprettes i løpet av de nærmeste månedene."

Etter et slikt utfall var det rimelig å spørre seg hva slags superkonsulentstatus Gates har påtatt seg i forhold til Frankrikes regjering. Avisa Libération stilte spørsmålet og fikk dette svaret: "I gruppen av spesialister som jeg samler regelmessig for å få hjelp til å innrette min politikk, vil ikke det ikke være noen spesiell rolle for Bill Gates. Men det er mye vi har å gjøre sammen, og det første vil bli å opprette et nært samarbeid. Detaljene er ennå ikke fullført."

Avisa sier seg tilbøyelig til å avskrive disse vendingene på Strauss-Kahns konto for uhemmet retorikk, men er ikke helt sikker på om ikke regjeringen har solgt sjelen sin til djevelen.

Gates presiserte på sin side at det ikke ville kom på tale å åpne noe nytt Microsoft-forskningssenter i Europa før om ett til to år. Microsoft opprettet et slikt senter i Storbritannia i fjor.

Utenom bløtkakeepisoden i Brussel - som gjengis av både Associated Press og Reuters - er rapportene om hva som skjedde der, svært mangelfulle, bortsett fra at Gates har hatt samtaler med belgiske myndigheter og næringslivstopper. Om samtalene med Europa-kommisjonens leder Jacques Santer heter det bare at det skulle dreie seg om forretninger - ikke politikk.

(En film av bløtkakeepisoden er tilgjengelig fra nettstedet til CNN. Fire-fem mennesker skal være innblandet. Microsoft skal ikke forfølge saken rettslig.)

Til toppen