Bill Gates går av som leder for Microsoft

Bill Gates - mannen digi.no-leserne kåret til Årtusenets IT-person - går av som leder for verdens største programvareselskap. Steve Ballmer overtar presidentvervet i Microsoft.

Bill Gates - mannen digi.no-leserne kåret til Årtusenets IT-person - går av som leder for verdens største programvareselskap. Steve Ballmer overtar presidentvervet i Microsoft.

Gates fortsetter som styreleder i selskapet selv om han fratrer stillingen som daglig leder.

Ifølge en pressemelding på Microsofts hjemmesider har Gates utformet en ny stilling for seg selv: Styreformann og såkalt "Chief Software Architect".

Som "sjefdesigner" for Microsofts programvarevirksomhet ønsker Gates å drive fram neste generasjon internettplattform og tjenester basert på Windows, heter det i meldingen.

Microsoft melder at Steve Ballmer overtar som president og CEO. Ballmer tar dermed over både det formelle og offisielle ansvaret for ledelsen av selskapet.

- Det er en stor glede for meg å kunne annonsere at Steve Ballmer - min langvarige partner i arbeidet med å gjøre Microsoft til et ledende programvareselskap - overtar som CEO, sa Gates etter torsdagens USA-lansering av det nye operativsystemet Windows 2000.

- Vår industri opplever dramatiske tider, og vi erkjenner at vi må refokusere og reallokere våre ressurser mot våre nøkkelprioriteringer og utfordringer. Jeg går tilbake til det jeg liker best av alt - å fokusere på fremtidens teknologi. Dette var en spesiell beslutning for meg å ta, en beslutning jeg har diskutert med Steve og Microsofts styre lengre tid. Selv om jeg har hatt bedre muligheter til å bruke mer tid på utarbeidelse av Microsofts teknologiske strategi siden jeg utnevnte Steve Ballmer till president i juli 1998, følte jeg at Microsofts muligheter var større enn den vår struktur maktet å utnytte, sier Gates.

Ved å forfremme Steve Ballmer håper Gates med å kunne dedikere seg helt og fullt til arbeidet med å utvikle enda bedre programvare og videreutvikle Microsofts strategi for fremtiden.

Ifølge den avtroppende Microsoft-sjefen vil Ballmer bli å finne i Microsofts Board of Directors allerede fra 27. januar.

- Jeg føler meg veldig beæret, er Ballmers kommentar til forfremmelsen.

Han har allerede gjort seg opp en mening om hva som bør bli Microsofts viktigste satsingsområder i tiden som kommer, og varslet en større strategiendring som skal presenteres allerede til våren.

Da vil selskapet legge fram detaljerte planer og visjoner - ikke minst hva Microsofts Internett-satsing vil innebære.

Ifølge Ballmer vil han sammen med Bill Gates og Microsofts fire visepresidenter - Paul Maritz, Jim Allchin, Bob Muglia og eks SGI-sjef Rick Belluzzo - være de drivende kreftene i selskapets videre strategi- og teknologiutvikling.

Bill Gates startet Microsoft i 1975 og omsatte i sitt første driftsår for skarve 16.005 dollar. Siden har pilen pekt bare én vei: Oppover.

I 1986 gikk selskapet på børs og omsatte for 197,5 millioner dollar.

I det fiskale fjoråret passerte Microsofts omsetning formidable 19,7 MILLIARDER dollar.

Les også:


digi.no-leserne kåret Bill Gates til årtusenets IT-person
Bill Gates bryter ny milliardgrense
Gates sponser MIT med 154 millioner
Gates junior - versjon 2.0
Bill Gates forutser en fremtid uten Microsoft
Gates gir bort 205 millioner til bekjempelse av stivkrampe
Bill Gates - genial strateg eller paranoid bølle? - Del 1
Bill Gates - genial strateg eller paranoid bølle? - Del 2
Gates hjelper de fattige på nett
Mobilmilliardær vil tilby Internett over satellitt
Ingenting stopper Bill
Bill Gates forutser en fremtid uten Microsoft
Bill Gates gir bort 46 milliarder kroner
Bill Gates vurderer gratis Internett
Bill Gates vil gi deg Internett via satellitt
Bill vil granske dine nettvaner
168 milliarder kroner forsvant i løpet av timer
Bill kobler grepet om e-handel
Fire år til Microsoft kontrollerer himmelen
Microsoft: Netto-margin over 40 prosent

Til toppen