KARRIERE

Bill Gates kan bli presset ut

Mektige aksjonærer vil ha ny styreleder i Microsoft.

UØNSKET: Bill Gates bør gå av som styreleder i Microsoft, det mener noen av selskapets mektigste aksjonærer, ifølge Reuters. Bildet viser den verdenskjente programvaregründeren, nå filantrop, under den årlige klimakonferansen Global Initiative i New York i forrige uke.
UØNSKET: Bill Gates bør gå av som styreleder i Microsoft, det mener noen av selskapets mektigste aksjonærer, ifølge Reuters. Bildet viser den verdenskjente programvaregründeren, nå filantrop, under den årlige klimakonferansen Global Initiative i New York i forrige uke. Bilde: Humberto Carreno / startraksphoto / All Over Press
2. okt. 2013 - 08:29

Steve Ballmer satte punktum for en epoke i Microsoft da den avtroppende toppsjefen tok et tåredryppende farvel med ansatte i forrige uke.

Snart kan han få følge av Bill Gates (57), som er under press for å gi fra seg vervet som styreleder – og trekke seg helt ut av selskapet han var med å starte i 1975.

Vil sparke ham

Tre av Microsofts 20 største aksjonærer jobber nå aktivt for å samle nok støtte til å sparke ham. Samlet sitter denne gruppen på minst fem prosent av aksjene, melder Reuters.

Det skal være første gang at større aksjonærer tar til orde for at den verdenskjente software-gründeren må ut av IT-giganten.

Bremsekloss

Ifølge nyhetsbyråets anonyme kilder er investorene bekymret for at Gates vil virke som bremsekloss når nye strategier skal implementeres, noe som vil begrense makten til en ny konsernsjef. Særlig peker de på Gates' rolle som deltaker i en spesialkomité nedsatt for å finne Ballmers etterfølger.

Bill Gates har gjentatte ganger avvist at han selv er aktuell med noe comback som konsernsjef.

Filantrop

Gates overlot konsernsjefstillingen til Ballmer i 2000, og trakk seg helt ut av den operative ledelsen åtte år senere. De siste årene er han mest kjent som filantrop og en av verdens rikeste menn, men han har beholdt stillingen som styreleder.

At han bruker klart mest av tiden sin på veldedighetsarbeid, han har blant annet møtt statsminister Jens Stoltenberg i denne kapasiteten ved flere anledninger, er også del av investorenes bekymringer.

Siden 2008 har han mer eller mindre jobbet fulltid med sitt veldedighetsfond Bill & Melinda Gates Foundation, som han stiftet sammen med kona og som rår over 38 milliarder dollar.

57-åringen kontrollerer selv om lag 4,5 prosent av Microsoft-aksjene. Det gjør ham til største enkeltaksjonær, enn så lenge. Under en fastlagt plan selger Bill Gates årlig unna 80 millioner aksjer. Hvis nedsalget fortsetter i samme tempo står han uten eierskap i firmaet innen 2018.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.