JUSS OG SAMFUNN

Bill Gates krysseksaminert om WordPerfect

Hevder at Microsoft Word rett og slett var et bedre produkt.

Bill Gates vitnet i antitrust-saken til Novell mot Microsoft. Her fotografert ved en annen anledning i november 2011.
Bill Gates vitnet i antitrust-saken til Novell mot Microsoft. Her fotografert ved en annen anledning i november 2011. Bilde: Reuters/Anthony Bolante
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. nov. 2011 - 12:29

Bill Gates har denne uken vitnet i en amerikansk antitrust-rettssak mot Microsoft. Saken dreier seg blant annet om hva Microsoft gjorde eller ikke gjorde for å presse WordPerfect ut av markedet, til fordel for selskapets eget tekstsbehandlingsprogram, Word.

Motpart i saken er Novell, som mellom 1994 og 1996 eide WordPerfect. I søksmålet mot Microsoft, som ble anlagt i 2004, hevder Novell at Microsoft endret Windows 95 i siste øyeblikk før lanseringen, slik at Novell ikke rakk å få WordPerfect til å fungere godt i operativsystemet. Dermed ble den første WordPerfect-utgaven til Windows 95 preget av å fungere dårlig, noe som skal ha ført til at mange i stedet valgte å ta i bruk Microsoft Word.

Da en velfungerende utgave av WordPerfect etter hvert ble klar, var det for sent. Ifølge Novell var markedsandelen til WordPerfect blitt redusert til mindre enn 10 prosent i 1996, etter å ha vært på nærmere 50 prosent i 1990.

Ifølge Associated Press avviste Gates disse påstandene under krysseksaminasjonen ved den føderale domstolen i Salt Lake City.

Gates sa at Novell rett og slett ikke kunne levere et Windows 95-kompatibelt WordPerfect-program i tide for lanseringen av Windows 95, og at Microsofts eget Word-program faktisk var bedre.

Gates sa videre at allerede i 1994 ble Word rangert som nummer 1 i markedet, foran WordPerfect.

Om endringene som ble gjort i Windows 95, sa Gates at Microsoft måtte droppe en teknisk funksjonalitet som WordPerfect var avhengig av, fordi han fryktet at den ville få operativsystemet til å krasje.

Associated Press skriver videre at dommeren i saken, Frederick Motz, ikke la skjul på at han tviler om Novell påstander taler til fordel for selskapet.

– Jeg forstår ikke hvorfor jeg må gi et produkt til en konkurrent, slik at han kan slå meg, skal Motz ha sagt til Novells advokater.

Novell ber om en erstatning på 1 milliard dollar i saken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.