Bill Gates logger av fra Microsoft

Etter 33 år går Bill Gates av og overlater nesten all styring til en gjeng «vesle-Bill'er».

Bill Gates går av, men forsvinner ikke helt ut.
Bill Gates går av, men forsvinner ikke helt ut.

Etter 33 år går Bill Gates av og overlater nesten all styring til en gjeng «vesle-Bill'er».

For 33 år siden ble amerikaneren Bill Gates slått av tanken om at datamaskiner kunne bli en del av alminnelige menneskers hverdag. Det ble begynnelsen på et eventyr som nå er over.

Fredag hadde 52 år gamle Gates sin siste vanlige arbeidsdag i Microsoft, konsernet han og kameraten Paul Allen grunnla i en garasje i 1975. Nå vil mangemilliardæren og hans kone bruke tiden på den veldedige stiftelsen Bill and Melinda Gates Foundation.

Men helt slutt er det likevel ikke. Bill Gates vil fortsatt jobbe for Microsoft, i snitt en dag per uke eller deromkring, for å hjelpe konsernet med å møte utfordringene fra erkerivalen Apple og fra internettgiganten Google.

Microsoft og andre tradisjonelle programvaremakere må også omstille seg til en situasjon der flere og flere brukere venner seg til nettbasert databehandling, eller «cloud computing» som det ofte kalles. Her kjøper ikke databrukerne fysiske programpakker.

I stedet kan programvaren lastes ned fra internettselskaper som Google og Salesforce. «Nettsky»-modellen, som den er blitt kalt på norsk, kan komme til å avløse den gamle Microsoft-modellen der programmene kjøres på egne PC-er eller servere.

Tidligere i år måtte Microsoft oppgi forsøket på å overta Google-rivalen Yahoo. Men alle tilbakeslag og problemer til tross, analytikere flest spår at Microsoft vil fortsette å blomstre, selv om Bill Gates gir fra seg den daglige pleien av konsernet.

Microsoft sysselsetter i dag over 78.000 mennesker i 103 land og har en verdi, uttrykt i såkalt markedskapitalisering, på rundt 260 milliarder dollar eller over 1.300 milliarder kroner. Microsofts operativsystem Windows fins på ni av ti PC-er verden over.

Analytikeren Rob Helm tror ikke Bill Gates' avgang vil svekke Microsoft i nevneverdig grad.

- Han etterlater seg en hel gjeng «vesle-Bill'er» som står for samme kultur: Svært smart, svært aggressiv og konkurranseorientert, sier Helm.

Bill Gates' hovedoppgaver blir delt mellom to av disse etterfølgerne. Ray Ozzie overtar ansvaret for den daglige ledelsen av konsernet, mens ansvaret for langtidsplanlegging overføres til Craig Mundie. (©NTB)

    Les også:

Til toppen