BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bill Gates personlig i retten

Bill Gates møter personlig i retten for første runde i behandlingen av det amerikanske justisdepartementets søksmål mot Microsoft. Saken gjelder Microsofts rett til selv å definere hva slags programvare som skal kunne integreres i Windows.

Eirik Rossen
5. des. 1997 - 14:02

Den mest aktuelle programvaren er nettleseren Internet Explorer. Microsoft hevder at den er så integrert i Windows, at å ta den ut ville ødelegge mange av operativsystemets sentrale funksjoner. Regjeringen avviser argumentet. Den hevder at Microsofts egentlige motiv er å nytte sitt operativsystem-monopol til å skaffe seg ytterligere konkurransefordeler, og at dette også har skjedd.

Microsoft krever at retten, ved dommer Thomas Penfield Jackson, avviser hele søksmålet. Mediene som dekker rettsforhandlingene, peker på at dette er svært usannsynlig. Det som kan skje, er Jackson signaliserer ved sin innstilling til Microsofts subsidiære krav om en svært grundig gjennomgang, hvorvidt han er skeptisk eller ikke til selskapets standpunkter.

Microsofts taktikk, hvis selskapet ikke får medhold i at saken avvises, vil være å trekke rettsforhandlingene i langdrag slik at en eventuell negativ avgjørelse blir utsatt så lenge som mulig.

Kan ramme Windows 98

Jurister som har satt seg inn i sakens dokumenter, heller til den oppfatningen at en nettleser og et operativsystem må ansees som to atskilte produkter, skriver Seattle Post Intelligencer. Hvis regjeringen vinner fram med dette synet, åpnes det for at Microsoft også må holde nettleseren atskilt fra Windows 98, selv om den aktuelle saken egentlig dreier seg om Windows 95. Microsoft har allerede avvist dette synet, og slått fast at Windows 98 får en integrert nettleser, uavhengig av utfallet av søksmålet.

Regjeringens sak svekkes av juridisk kritikk mot avtalen mellom justisdepartementet og Microsoft fra 1995, som departementet hevder Microsoft har brutt. Avtalen betraktes som svak, blant annet fordi den ikke inneholder noen klar definisjon av begrepet "integrering".

Omstridt dommer

De som har prøvd å gjette på hvordan dommeren vil stille seg, sier de ikke har noen gode holdepunkter. Jackson betraktes vanligvis som en pettimeter. Han kan være ettergivende overfor en tidsforhalingstaktikk. Han kan også holde partene til saken og skjære gjennom avledningsmanøvre, skriver San Francisco Chronicle. Sannsynligvis avgjøres saken uten jury.

Jackson ble utnevnt av tidligere president Ronald Reagan. Ved utnevnelsen var han medlem av en "country club" som ikke godtok svarte som medlemmer.

Jackson var dommer i kokainsaken mot Washington DCs borgermester Marion Barry. Under saken prøvde han å hindre to ledere fra den svarte muslimske bevegelsen Nation of Islam fra å være tilstede i salen, men måtte gi seg. (Barry har afrikanske aner.) Etter saken, som endte med en dom på seks måneders fengsel for Barry, hevdet Jackson offentlig at juryen hadde vært partisk til Barrys fordel. Borgermesteren gikk rettens vei for å dommen omgjort med den begrunnelsen at dommeren viste tydelig at det var han selv som var partisk. Det tok et års forhandlinger før den opprinnelige dommen ble gjort rettskraftig.

Microsoft og Republikanerne

Ifølge Nando.net har Microsoft hyret nok et firma - det niende - for å drive lobbyvirksomhet til sin fordel i Washington. Det siste firmaet, Clark and Weinstock, har som partner et tidligere republikansk kongressmedlem, Vin Weber, som skal være en av de nærmeste vennene til ordstyreren i Representantenes hus, Newt Gingrich. Minst to andre partnere har personlige bånd til Gingrich.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.