Bill Gates står fram i versjon 2.0

Det er sjelden Microsoft-sjef Bill Gates gir intervjuer. Som en gest overfor USA Today står han fram i versjon 2.0 - myk, barnevennlig og filantropisk.

Gates presenteres som en hardt arbeidende familiefar som kommer hjem til barna Jennifer (fire år) og Rory (ett år) "de fleste kvelder i uka". For å øke tiden sammen med dem, "kjører han dem til [før]skolen" og leier dem rundt under store arrangementer.

I fritiden spiller Gates golf og bridge. Han påstår i intervjuet at hans golfhandikap er rundt 20. Venner sier det er nærmere 24, altså noe dårligere enn det Gates vil innrømme. Innen bridge har han nylig deltatt i en nasjonal amerikansk turnering, der laget hans kom på 42. plass av 106.

Mannen er 45 år gammel og har sittet i Microsofts ledelse siden han var 20. Følelsesmessig identifiserer han seg helt og holdent med sitt selskap.

Intervjuet bekrefter det mange har sett hos Gates tidligere: Når Microsoft kjemper mot "røklet", føler han seg alltid som den underlegne. Han beskrives som overbevist om at Microsoft stadig balanserer på randen av katastrofe og undergang. Han tegner "Dot-Net"-strategien som et tiltak der Microsofts eksistens står på spill.

Ifølge avisa forklarer dette synet på forholdet mellom Microsoft og resten av verden hvordan en intelligent, framsynt, kunnskapsrik og vennlig ung mann kan oppføre seg så hensynsløst i forretningslivet. Det er en slags refleks, betinget av dødsangst.

Gates' personlige formue anslås til 55 milliarder dollar. Han har lovet å gi bort det meste mens han selv lever, og noen hundre millioner dollar er allerede fordelt til gode formål. Stiftelsen Bill and Melinda Gates Foundation disponerer i dag 21,8 milliarder dollar, og drives som et familieanliggende, med Melinda (kone) og William Gates II (far) i hovedrollene. Mor Mary døde av kreft i 1994. Ifølge USA Today er far Bill for øvrig like populær i Seattle som dronningmoren er i London.

Avisa erkjenner at filantropen Gates ennå ikke har slått ut i full blomst. Men avisa siterer Microsofts tidligere teknologisjef Nathan Myrvold som sier at Gates til slutt vil fokusere like hardt på veldedighet som han i dag vokter på Microsoft. Globale utfordringer innen helse - AIDS, tuberkulose, malaria og forebyggende arbeid blant barn - ser ut til å stå hans hjerte nærmest.

Gates avviser å diskutere en eventuell oppsplitting av Microsoft, og gjentar det Steve Ballmer sa til Oslo-pressen i juni: Temaet drøftes ikke i selskapets ledelse. Den har tillit til at "det juridiske systemet vil trekke den riktige konklusjonen".

Intervjueren skriver at det var vanskelig å komme inn på Bill Gates som person, og at de fleste samtaleemner ble dreid over til Microsoft og programvareteknologi.

Det er naturlig at mannen preges og fornyes av ekteskap, barn og motgang i mediene slik Gates har opplevd det siste året. Ellers kan bare tiden vise i hvilken utstrekning versjon 2.0 av verdens mektigste næringslivsleder er noe mer enn et snedig PR-utspill.

Les mer om personen og forretningsmannen Bill Gates:


Bill Gates blar opp milliarder
Gates gir valgstøtte til både Gore og Bush
Bill Gates: Visjoner for "tredje generasjons" Internett-bruk
Rettsforfulgt skole-avhopper blir doktor for andre gang
Microsoft varsler programpakkens død
Bill Gates går av som leder for Microsoft
digi.no-leserne kåret Bill Gates til årtusenets IT-person
Bill Gates - genial strateg eller paranoid bølle? - Del 2
Bill Gates - genial strateg eller paranoid bølle? - Del 1
Gates hjelper de fattige på nett

Til toppen