BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bill Gates tjener fett på Apple-oppgang

Bill Gates gjør ikke penger bare på Microsoft: Investeringen han sørget for at selskapet gjorde i Apple Computer i august 1997 på 150 millioner dollar kan i dag selges for drøye én milliard dollar etter en oppgang på nærmere 600 prosent.

Frode Eriksen
7. des. 1999 - 11:06

Gates sørget for at Microsoft kjøpte seg inn i Apple på et tidspunkt der Apple-aksjen var på et lavmål. Den 7. august 1997 gikk Apple-aksjen for 17,6 dollar. Siden da har Steve Jobs overtatt som konsernsjef og revitalisert selskapet og aksjen.

Verdistigningen siden august 1997 har vært på nærmere 590 prosent, slik at aksjene Microsoft kjøpte for 150 millioner dollar (1,2 milliarder kroner) nå kan selges for 1,035 milliarder dollar (8,2 milliarder kroner).

Bare i år har Apple-kursen gått som en rakett på NYSE til sluttprisen mandag på 116 dollar, eller nesten en tidobling siden Steve Jobs overtok som interimsjef i Apple Computer i 1997.

Microsoft kan imidlertid ikke selge aksjene før i august neste år, og aksjene innebærer heller ikke stemmerettigheter for eierne.

Avtalen som ble inngått innebar at Microsoft i bytte for aksjekjøpet installerte Microsoft-programvare i Apples maskiner, og da i første rekke nettleseren Explorer. For ikke bare tjener Microsoft penger på investeringen, Apple Computer har satt nye salgsrekorder med sine nye datamaskiner av typen iMac, iBook og G3.

Bill Gates selv kommenterte samarbeidet i 1997 med fem ord:

- Dette samarbeidet tror vi på.

Markedet har foreløpig gitt ham rett i det.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.