KARRIERE

Bill Gates trekker seg

En epoke i IT-bransjen er over. Bill Gates trekker seg fra Microsofts daglige ledelse, og lar Ray Ozzie styre programvaren.

16. juni 2006 - 07:37

På en pressekonferanse i går opplyste styreformann og programvarestrateg («Chief Software Architect») i Microsoft, Bill Gates, at han trekker seg fra den daglige ledelsen i selskapet. Det innebærer at han beholder vervet som styreformann, men overlater det øverste ansvaret for programvarestrategien til Ray Ozzie som i dag er selskapets teknologisjef.

Fra og med juli 2008 tar Gates sikte på å arbeide fulltid for den veldige stiftelsen Bill and Melinda Gates Foundation. Han trapper ned innsatsen hos Microsoft gradvis de kommende 24 månedene.

Stiftelsen ledes av Gates’ hustru Melinda. Den bidrar med midler for helsearbeid i fattige land, og for utdanning av ungdom i underprivilegerte miljøer i USA. Gates sier han den siste tiden har brukt 20 prosent av tida si på stiftelsen.

Ray Ozzie er kjent som hovedhjernen bak Lotus Notes, verdens første ekte gruppevare som kom på markedet i annen halvdel av 19980-tallet. I 1997 tok han initiativet til å etablere Groove Networks, et selskap som utviklet programvare for å la folk etablere toveis og flerveis forbindelser over Internett for å dele filer, samarbeide om prosjekter, føre samtaler og så videre. Microsoft kjøpte Groove i fjor våres, og mange av Ozzies konsepter preger visjonene for den neste versjonen av Microsofts kontorpakke Office.

Ozzie tar straks over Gates’ tittel «Chief Software Architect», og skal samarbeide nært med Gates de kommende to årene. Craig Mundie som hadde samme tittel som Ozzie – «Chief Technical Officer» – får en ny rolle som sjef for forskning og strategi («Chief Research and Strategy Officer»).

Gates understreker at han ikke pensjonerer seg, men omprioriterer. Han venter å fortsette som senior rådgiver for selskapet, og har ingen planer om å trekke seg fra vervet som styreformann. Gates er også Microsofts største aksjonær.

Det antas at Gates’ gradvise nedtrapping ikke vil få store umiddelbare virkninger på den daglige driften av Microsoft. Samtidig pekes det på at den gjenspeiler toppsjef Steve Ballmers uttrykte mål med den store interne reorganiseringen av Microsoft de siste par årene, det vil si at avgjørelser skal tas på stadig lavere trinn i hierarkiet. Valget av Ozzie som Gates’ etterfølger, gjenspeiler den aktuelle omleggingen av programvarebransjen, fra salg av applikasjoner til distribuerte tjenester på abonnement. Microsoft ser i dag på Google som hovedkonkurrent, og er i gang med å etablere nye nettjenester som supplerer applikasjonspakkene, overfor både enkeltpersoner og bedrifter.

Amerikanske medier sammenlikner Gates med John D. Rockefeller som også trakk seg fra forretningslivet for å vie seg til veldedighet, etter å ha blitt verdens rikeste mann.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.