Bill Gates viser frem sin nye spillmaskin

Microsoft demonstrerte Xbox på lørdag og ser ut allerede ut til å ha sikret seg en vinner.

Som ventet viste Microsoft-sjef Bill Gates frem en demonstrasjon-versjon av sin kommende spillmaskin Xbox på messen Consumer Electronic Show i Chicago. Spillmaskinen skal ta opp konkurransen med Nintendo, Sega og Sony om det stadig voksende spillmaskin-markedet. Dette er ikke bare en kamp om leking. Microsoft vant krigen om skrivebordet, men nå faller PC-salget og aktørene girer seg opp til slaget om stua og sofaen.


Neste generasjon spillmaskiner innholder både nettlesere og digitale TV-mottakere. I desember lanserte Nokia en TV-mottaker med spillmuligheter og Linux. Les mer: Nokia klar med felles video, Internett og spill-boks.

Microsoft synes å ha vunnet et avgjørende slag lenge før maskinen kommer i salg. Det tar lang tid for spillutviklere å lære seg å utnytte mulighetene de forskjellige maskinen gir. Microsoft/Intel-systemet kjenner svært mange fra før av. Dessuten ser Sony ut til å snublet litt med Playstation 2 - litt for mange utviklere melder om at de har stoppet Playstation 2-prosjekter.

Microsoft har dermed sikret seg 200 spillutviklere - blant annet norsk Funcom.

Xbox kommer i salg i løpet av høsten - i USA. Men norske og europeiske brukere må smøre seg med tålmodighet. Dette har trolig med produksjonskapasitet å gjøre. Sony har snublet i denne tråden med Playstation 2 og mistet mye i fjorårets julesesong.

Xbox har en 8 GB harddisk, en 733 MHz Pentium-prosessor, Nvidia-grafikkprosessor, 64 megabytes of memory og en mini-versjon av Windows. Maskinen kan også ta i mot digital TV-sendinger fra det amerikanske DirecTV-systemet.

Microsoft forteller at de planlegger å bruke 4,3 milliarder kroner i markedsføring på maskinen de første halvannet året.

Til toppen