JUSS OG SAMFUNN

Bill Port i Veslemyk og andre frustrasjoner

Christian Jørgensen er sur og frustrert over verdensvever, satsvise filer, web-tittere og skjenelause kjøredoninger, og anbefaler ordgytende fehuer å melde seg inn i SP eller SV, hvor MMX, AGP og USB allerede er døde. Forvirret? Les selv hva han skriver.

Christian Jørgensen
5. mars 1999 - 13:08

Heisann,

Jeg sitter og leser leserinleggene rundt testen av Opera, Netscape, og IE, og blir igjen frustrert over den fullstendige talentløse og forvirrende språkbruken som blir brukt av "eksperter" og andre forståsegpåere i massemedia, dvs internet og trykksaker idag. (Dette gjelder selvfølgelig ikke bare digi.no, men 1. dette var den berømte dråpen, og 2. her fant jeg en email adresse jeg kunne svare til og blåse litt ut. Takk for det!)

Mest irriterende er hvordan man bruker norske oversettelser på alt mellom himmel og jord, på egennavn, etablerte navn og begreper, og andre ord og utrykk som er standard i verden idag.

Et godt eksempel: browser. Idag kalles dette både "web-leser", "web-utforsker" (sikkert fra MS. sitt Norske navn på Explorer) og "web-titter". Det finnes sikkert endel andre lugubre varianter også. Dette gjøres av enkelte "fehuer" som ikke ser konsekvensene av det de gjør, men istedet ønsker å være anderledes. Kanskje for å bli lagt merke til?

Internett kalles nå "verdensveven"! Hva er meningen med dette? Hva har et "web" - dvs garn/edderkoppspinn, dvs mange punkter knyttet sammen med tråder, med en vev å gjøre. Tror folk at web'en er et lappeteppe?

Andre hysteriske oversettelser finner man i de norske variantene av MS sine operativsystemer. Batch-fil kalles satsvis fil. Å kjøre en batch-fil, kalles å "behandle" en slik fil!

Hva er resultatet?

1. Stor irritasjon fra "veteranbrukere" over folk som på død og liv skal endre etablerte standarder og bli lagt merke til, uten noen fornuftig grunn.

2. Forvirring over hva som er hva. Jeg har fått spørsmål om hva som er forskjellen på verdensveven og Internett flere ganger!

3. Nyere genereasjoner som ikke kan snakke med andre i bransjen, eller fra utlandet, rett og slett fordi de ikke snakker samme språk. "Have you been on the verdensvev lately?"

Ett eller annet idiotisk forbund, (riksmålsforbundet?) ville en gang kalle en bil for "skjenelaus kjøredoning"!

Er det dette vi er på vei tilbake til?

Er neste steg at vi oversetter navn, som Microsoft -> "Lille/Vesle-myk" ???

Hva med personnavn, Bill Gates - Bill Port ?

Nå må folk forstå at vi har standarder av den sterkeste sorten, nemlig "de facto standarder", dvs standarder utviklet av brukere, fordi de har vist seg best/mest fornuftige, som gjelder. Vi snakker her om demokrati i utvikling og praksis.

Det sies at det beste med standarer er at det er så mange av dem(!). Skal vi lage en egen standard, bare fordi vi vil være anderledes, fordi det er kult og gjøre ting på en annen måte enn andre gjør, fordi vi ikke vil være en del av majoriteten?

Personlig kommer jeg til å bruke uttrykk som web, Internett, browser, email, news så lenge jeg lever, rett og slett fordi det er det som det heter, som resten av verden bruker som navn på dette, og fordi da forstår jeg hva andre sier, og de forstår meg.

Jeg kan ikke med min beste side og godvilje lagt til se noen som helst grunn til å endre på dette, men hvis noen har et godt poeng for å fornorske alt mellom himmel og jord, må de gjerne sende meg en mail.

Og ikke kom å si at man fornorsker for at ikke-tekniske folk skal forstå hva man snakker om. Over hele verden har mennesker lært seg fremmedspråk uten betydelige problemer i alle tider. Kan man lære seg hva ordr/uttrykk betyr på norsk, kan man for svarte lære seg hva det heter/betyr på engelsk. Engelsk er for øvrig standardspråket på Internett idag i alle tilfelle, så man MÅ kunne engelsk for å få noe fornuftig ut av å browse Internett. De fleste som har kommet innom en web-side, på japansk, italiensk, russisk eller et annet språk, som ikke har en link til engelske versjoner av samme siden, vet hvor frustrerende og meningsløst det er å fortsette å kikke på disse sidene. (Med mindre man snakker japansk, italiensk eller russisk.)

Personlig mener jeg folk som på død og liv skal fornorske alt de ser, burde melde seg inn i SP eller SV, og gå dit hvor andre bortglemte og unyttige/feilslåtte ting, som MMX, AGP, USB dør en stille død.

Sur, jeg? You bet!

Dette irriterer meg mer en nynorsk (fjøslatin) på NRK, folk uten yrkeserfaring på Stortinget, og software med bugs.

Ta et tak for en felles struktur og åpen/etablert standard i data-verdenen generelt, ikke bare rundt Internett: SNAKK FORSTÅELIG!

Christian Jørgensen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.