Billboard lanserer topp 10 på nettet

Billboard, selskapet som har monopol på salgslister i den amerikanske musikkbransjen, har laget en egen "greatest hits" for salg via Internett.

Billboard, selskapet som har monopol på salgslister i den amerikanske musikkbransjen, har laget en egen "greatest hits" for salg via Internett.

"Top Internet Album Sales" ble lansert fredag i forrige uke på Billboards nettsted. Oversikten skal publiseres ukentlig, også i papirutgaven av magasinet.

Ifølge Billboard selv er listen et resultat av den voksende interessen i salg gjennom webtjenester. Listen er imidlertid ikke komplett. Jeff Bezos' Amazon.com nekter å rapportere tall og Tower Records har tekniske problemer i forhold til SoundScan, systemet som registrerer salget.

CDnow (inkludert N2Ks Music Boulevard), CD Universe, Total E.com, BestBuy og Trans World Entertainment er tjenester som innrapporterer. I tillegg sender både plateselskaper og enkeltartister som Beck, Slayer og Marilyn Manson inn salgstallene.

Internett-listen til Billboard skiller seg fra de andre listene ved at de også tar med rabatterte katalogtitler. Det innebærer at CD-er som er mer enn to år gamle kan komme med på Topp 10, hvis nettbrukerne finner produktet interessant nok.

Den første listen som ble publisert viser at irske The Cranberries topper med Tom Waits som en god nummer to og gode, gamle Tom Petty på fjerde (Ben Folds Five på tredje). Petty har fått mye ekstra PR på nettet i 1999 etter at plateselskapet Warner Brothers satte ned foten på en sang fra det nyeste albumet som ble lagt ut som en nedlastbar MP3-fil.

Mens Cranberries topper internettlisten, ligger det samme albumet på 13. plass på Billboard Top 200.

Til toppen