Billig 3G utfordrer WLAN

Et tilbud fra den svenske mobiloperatøren "3" gir trådløse nettverk (WLAN) kraftig konkurranse.

Et tilbud fra den svenske mobiloperatøren "3" gir trådløse nettverk (WLAN) kraftig konkurranse.

Den svenske mobiloperatøren "3" tilbyr nå ubegrenset datatrafikk til sine 3G-kunder til fastpris på 399 svenske kroner måneden. Prisen innbefatter innstikkskortet til bærbar PC. Tjenesten er et direkte angrep på Telias WLAN-tjeneste HomeRun, skriver Teleavisen.

Konkurransen mellom 3G og WLAN-soner har vært ventet lenge. WLAN gir høyere hastighet enn mobil. Men for "normal" bruk er toppfarten i mobilnettene tilstrekkelig (384 kbit/s). Neste år kommer dessuten en ny standard for 3G (HSDPA) som gir hastigheter opp til 2 Mbit/s.

3G-dekningen er langt bedre enn WLAN-dekningen. I Oslo sentrum tilbys det trådløse nett kun på noen få steder som kafeer, hotell og ulike steder på Aker Brygge. Når 3G-nettene kommer i Norge vil du kunne koble deg til hvor som helst. Det spørs imidlertid om de norske teleoperatørene vil tilby samme priser som i Sverige.

Mobiloperatøren "3"s fastpristilbud på 400 kr/mnd og fri datatrafikk er svært kurant sammenlignet med TeliaSoneras fastpristilbud HomeRun, som koster 1395 kr/mnd.

"3" henvender seg i første rekke til bedriftsmarkedet med sin nye datatjeneste. I bedriftene frykter man at risikoen for overforbruk av datatrafikk er mindre, ifølge Teleavisen.

"3" har fått lisens for UMTS-nett i Norge, men har ennå ikke tatt noen avgjørelse om bygging. Foreløpig er det bare Telenor og NetCom som er i gang med byggingen. Telenor har varslet åpning av 3G-nettet i løpet av høsten, mens NetCom sier at det ikke vil komme på banen før i mars 2005. Det er lite trolig at Telenor og NetCom vil tilby samme priser som "3", fordi de er så godt etablert i markedet fra før av.

Til toppen