Billig 3G utfordrer WLAN

Et tilbud fra den svenske mobiloperatøren "3" gir trådløse nettverk (WLAN) kraftig konkurranse.

Den svenske mobiloperatøren "3" tilbyr nå ubegrenset datatrafikk til sine 3G-kunder til fastpris på 399 svenske kroner måneden. Prisen innbefatter innstikkskortet til bærbar PC. Tjenesten er et direkte angrep på Telias WLAN-tjeneste HomeRun, skriver Teleavisen.

Konkurransen mellom 3G og WLAN-soner har vært ventet lenge. WLAN gir høyere hastighet enn mobil. Men for "normal" bruk er toppfarten i mobilnettene tilstrekkelig (384 kbit/s). Neste år kommer dessuten en ny standard for 3G (HSDPA) som gir hastigheter opp til 2 Mbit/s.

3G-dekningen er langt bedre enn WLAN-dekningen. I Oslo sentrum tilbys det trådløse nett kun på noen få steder som kafeer, hotell og ulike steder på Aker Brygge. Når 3G-nettene kommer i Norge vil du kunne koble deg til hvor som helst. Det spørs imidlertid om de norske teleoperatørene vil tilby samme priser som i Sverige.

Mobiloperatøren "3"s fastpristilbud på 400 kr/mnd og fri datatrafikk er svært kurant sammenlignet med TeliaSoneras fastpristilbud HomeRun, som koster 1395 kr/mnd.

"3" henvender seg i første rekke til bedriftsmarkedet med sin nye datatjeneste. I bedriftene frykter man at risikoen for overforbruk av datatrafikk er mindre, ifølge Teleavisen.

"3" har fått lisens for UMTS-nett i Norge, men har ennå ikke tatt noen avgjørelse om bygging. Foreløpig er det bare Telenor og NetCom som er i gang med byggingen. Telenor har varslet åpning av 3G-nettet i løpet av høsten, mens NetCom sier at det ikke vil komme på banen før i mars 2005. Det er lite trolig at Telenor og NetCom vil tilby samme priser som "3", fordi de er så godt etablert i markedet fra før av.

Til toppen