Billig bredbånd uten Telenor-avgift

Nextnet leverer bredbånd over Wimax og konkurrerer på pris ved å omgå kobberavgiften til Telenor.

Billig bredbånd uten Telenor-avgift

Nextnet leverer bredbånd over Wimax og konkurrerer på pris ved å omgå kobberavgiften til Telenor.

Flekkefjordsbedriften Nextnet er første ute med å tilby bredbånd over Wimax. Selskapet spre nå et bredbåndstilbud til både små og store steder på vestlandet til priser som kan konkurrere med de billigste ADSL-abonnementene.

I mange tilfeller servere Nextnet bredbånd til brukere uten et ADSL-tilbud.

Privatkunder kan få et abonnement til 220 kroner i måneden, mens bedrifter må ut med 370 kroner. Fordi man bruker den trådløse Wimax-teknologien slipper Nextnet og deres kunder å betale for leie av Telenors telefonkobberlinjer.

ADSL-leverandørene må betale en fast avgift til Telenor for bruk av kobbernettet som selskapet fikk med seg når Telenor ble privatisert. Denne avgiften utgjør en stor del av kostnadene som må lempes over på forbrukerne for at bredbåndsleverandørene skal kunne tjene penger.

Som en leverandør av bredbånd over Wimax, omgår Nextnet denne avgiften og kan dermed opprettholde en fornuftig driftsmargin selv med lave priser.

- Litt av årsaken til at vi kan gå ned på 220 kroner er denne berømte

kobberavgiften, minimum 70 kroner. Den er jo per måned og ADSL-leverandørene må velte dette over på kundene, forteller Eirik Grønsund, daglig leder i Nextnet til digi.no.

Han påpeker også at bredbåndskundene må betale for abonnementet på fasttelefonen. Hvis de sier opp det, må de som leverer bredbåndet betale 60 kroner ekstra. Det vil de også måtte hente inn hos kundene.

- En god del kunder er faktisk oppvagte og følger med. De kundene som studerer dette, har det som poeng når de ringer oss, sier Grønsund til digi.no.

På den annen side har Nextnet større kostnader tilknyttet utstyret som brukes. Mottaker boksen må kjøpes inn for litt under 3.000 kroner. Den investeringen tar selskapet selv.

- Kunden betaler etablering på 790 kroner og så er det vanlig månedspris etterpå. Det tar ikke så mange månedene før vi har betalt inn igjen det beløpet, sier Grønsund.

Hastigheten man får for henholdsvis 220 og 370 kroner til privat og bedriftsmarkedet er ikke allverdens. 512 kilobit ned og 256 opp er ikke så mye for kravstore brukere. Til sammenligning selger Nextgentel en 1,5 megabit linje til 299 kroner i måneden, hvis man kan få det. Det avhenger litt av hvor man bor.

Grønsund forteller digi.no at de etterhvert vil oppgradere disse hastighetene til en megabit. De som trenger en høyere hastighet allerede nå kan betale 390 kroner for en asynkron 1 megabitslinje, eller 440 kroner for en 3 megabits asynkron linje.

Til toppen