Billig brikkesett gir Intel konkurranse

Taiwanske SiS lanserte nylig et integrert brikkesett som skal kunne føre til langt billigere PC-er.

Taiwanske SiS lanserte nylig et integrert brikkesett som skal kunne føre til langt billigere PC-er.

Det kan i mange tilfeller virke som om Intel er totalt dominerende på markedet for brikkesett for hovedkort til PC-er. Dette likevel ikke helt sant, flere andre bedrifter, ikke minst i Taiwan, selger også store mengder slike brikker. Hovedkortmarkedet er i det hele tatt svært uoversiktlig med veldig mange aktører.

SiS SiS630-brikkesett for hovedkort.
SiS SiS630-brikkesett for hovedkort.

Det er heller ikke tilfelle at Intel alltid ligger foran konkurrentene når det gjelder teknologiutvikling og i det å få denne ut på markedet som nye produkter. SiS (Silicon Integrated Systems), en av de største brikkesettprodusentene i Taiwan, annonserte mandag brikkesettet - eller mer korrekt, brikken - SiS630.

Selskapet har pakket et komplett brikkesett inn i én enkel brikke. Men ikke nok med det - som kjøkkenutstyrselgerne sier - brikken inneholder også en 128 bits 2D/3D grafikkakselerator (SiS300) med DVD-støtte, V.90-kompatibelt modem, Fast Ethernet-kontroller (opptil 100 Mpbs), kontroller for 1 Mbps telefonlinjenettverk, samt en kontroller for AC97-basert stereolyd og 3D-surround.

I praksis betyr dette at PC-er basert på denne brikken kan leveres uten tilleggskort.

Likevel, SiS630 støtter selvsagt både fire PCI 2.2-porter, Ultra ATA66 IDE 5 og AGP. I tillegg har brikkesettet støtte for PC133 VCRAM- (Virtual Channel Random Access Memory) og SDRAM-minne (Synchronous Direct Random Access Memory ) på opptil 1,5 GB (tre sokler). Brikken skal brukes sammen med alle Intels nåværende prosessormodeller, men SiS opplyser ikke om brikken vil støtte for eksempel den kommende socketutgaven av Pentium III.

Brikken skal også støtte opptil fem USB-utganger, digitale flatskjermer og to-skjermmodus.

En tilsvarende brikke finnes også for AMD K6-III. Denne brikken, som har nøyaktig de samme egenskapene som SiS630, heter SiS540.

SiS630 skal bli tilgjengelig på markedet i august, mens SiS540 vil komme i september. Prisen for de to i kvanta på 10.000 brikker er henholdsvis 35 og 29 dollar.

SiS mener at PC-er utstyrt med én av de to brikkene vil kunne leveres 150 dollar rimeligere enn PC-er basert på vanlige brikkesett og tilleggskort.

Til toppen