Billig IBM stormaskin kjører bare Linux

Nye IBM-stormaskiner og mellomstore iSeries-servere selges med bare Linux, og skal være langt billigere og mer pålitelige enn de opptil mange hundre Intel-servere de kan erstatte.

Formelt skal de nye modellene kunngjøres på LinuxWorld-messen i New York over helgen, men IBMs stormaskinavdeling har selv styrt lekkasjer til amerikansk presse.

Den nye Linux-stormaskinen kommer med en til fire prosessorer. Prisen starter på litt over halvparten enn en tilsvarende fullverdig modell. Systemet kjøres på en begrenset utgave av stormaskinoperativsystemet z/VM, som har som hovedoppgave å fordele hver prosessor på opptil flere hundre virtuelle Linux-systemer.

IBM hevder at investeringen blir regningssvarende straks Linux-stormaskinen overtar for et tjuetalls Intel-baserte servere. Ressursene som kreves til drift er betraktelig mindre enn for både en vanlig stormaskin og for de Intel-serverne som Linux-stormaskinen erstatter.

På iSeries-siden er det snakk om en tilsvarende Linux-begrensning på den opptil fire prosessorstore i820, der OS/400 ikke brukes til annet enn å tilrettelegge for Linux-partisjonene. Systemet gir opptil fire partisjoner per prosessor, hvorav én prosessor per maskin må reserveres til OS/400. Det innebærer at enprosessormodellen kan kjøre tre virtuelle Linux-maskiner, mens fireprosessormodellen greier femten. Her er det ikke lekket ut noen pris, men det antydes en rabatt på femten til tjue prosent i forhold til en fullverdig maskin.

Linux-distribusjonene SuSE og Torbulinux er allerede klare for de nye maskinene. Red Hat regnes å være klar når de kommer på markedet en gang i mars.

Til toppen