Billig-kretser sprenger nettet

Intel tror 15 milliarder enheter vil utgjøre internett innen 2015.

Billig-kretser sprenger nettet

Intel tror 15 milliarder enheter vil utgjøre internett innen 2015.

Vi står foran en enorm vekst i antall enheter som er tilkoblet internett. Innen år 2015 vil hele 15 milliarder datamaskiner, mobiltelefoner og andre dingser være på nett.

Det spår Pat Gelsinger, som er senior vice president hos Intel, verdens største produsent av mikroprosessorer.

Blant de mange nye nettklare løsningene regner han informasjonssystemer installert i biler, navigasjonsenheter og maskinvare tilknyttet offentlige steder som helsenettverk og trafikksystemer.

Intel-sjefen kom med spådommen under sin tale på selskapets utviklerkonferanse i San Francisco tirsdag i denne uken.

Ifølge han vil integrerte kretser sørge for en eksplosjonsartet utvidelse av internett.

Stadig flere apparater vil kunne kobles til nettet. Intel-sjefen tror bilstereo, trafikklys, kjøleskap og all slags hjemmeelektronikk vil bli levert med innebygde kretser som gir internettilgang.

Integrerte kretser har ikke vært selskapets største satsingsområde tidligere, men Intel kunngjorde i juli at de skal begynne produksjon av en ny generasjon kretser under navnet SOC (system-on-chips).

De energigjerrige SOC-brikkene er i første rekke ment brukt innen konsumentelektronikk og gir tilgang til internett og andre smarte funksjoner.

I likhet med selskapets Atom-prosessor, som benyttes i en lang rekke rimelige bærbare PC-er, er også SOC-brikkene beregnet på å styre utstyr uten spesielt høy ytelse.

Går det slik Gelsinger spår, vil selskapets kretser sørge for en eksplosjonsartet vekst i tilkoblede enheter. Det skaper utfordringer for nettets infrastruktur.

Det har lenge vært kjent at internett er i ferd med å gå tom for unike IP-adresser. En kraftig økning i antall tilkoblede enheter vil trolig kreve en raskere overgang til neste generasjons adresserom, også kjent som IPv6.

    Les også:

Til toppen