Billig Lenovo-PC kan drives av solen

Lenovo har lansert en liten, stasjonær PC med lav pris og fokus på miljø.

Billig Lenovo-PC kan drives av solen

Lenovos nye, stasjonære PC, ThinkCenter A61e, skal være på størrelse med en telefonkatalog. Den skal dessuten være selskapets mest stillegårende og energieffektive PC til nå.

Maskinen drives av en 45 watt AMD-prosessor med én eller to kjerner. Pris som starter på 399 dollar, 2250 kroner, eksklusiv mva. Dette inkluderer en 2 GHz Sempron LE 1150-prosessor, 512 MB minne, 80 GB SATA-harddisk, en DVD-leser og Windows. Den skal også være sertifisert for å kjøre Linux fra Red Hat, Novell og TurboLinux.

Alle utgaver av maskinen skal være utstyrt med brikkesettet AMD 690G og grafikkløsningen ATI X1200.

Både harddisken og den optiske stasjonen er i vanlige formfaktorer, henholdsvis 3,5 og 5,25 tommer. Minnetypen er derimot SODIMM, som vanligvis benyttes i bærbare PC-er. Maskinen støtter inntil 4 GB med minne.

Ifølge Lenovo er dette verdens første stasjonære PC som tar i bruk de energieffektive prosessorene fra AMD. Energiforbruket til maskinen skal være såpass lavt at den kan drives med et solcellepanel, som selges som tilleggsutstyr. Hva dette koster, er foreløpig ikke oppgitt.

Mulig solcelledrift innebærer at den vil kunne brukes i områder i fattige land der elektrisitetsforsyningen er ikke-eksisterende eller svært upålitelig.

A61e har ingen interne ekspansjonsporter, men er utstyrt med seks USB-porter, hvorav to i fronten.

Maskinen har en ekstern strømforsyning som skal være mer effektiv enn Energy Star 4.0-kravet på 85 prosent. Sammenlignet med tidligere modeller fra selskapet, skal en typisk bruker kunne spare omtrent 240 kilowatt-timer i året. I standby-modus trekker maskinen 4,1 watt, ved normal stillstand 47 watt, mens de mest effektive av modellene trekker 65 watt ved full belastning. I tillegg kommer selvfølgelig en skjerm.

Inntil 90 prosent av materialene i maskinen og i innpakningen skal være gjenvinnbare.

Maskinen veier 3,6 kg og måler 8,1 x 27,5 x 24,2 cm. En brakett, som selges som tilleggsutstyr, gjør det mulig å henge PC-en på baksiden av en flatskjerm.

ThinkCenter A61e skal komme i salg i oktober.