Billig-PC-er blir stadig bedre

Grensen for hva du får når du kjøper en billig-PC forskyves raskt for tiden.

Grensen for hva du får når du kjøper en billig-PC forskyves raskt for tiden.

Har du ikke behov for det aller nyeste innen PC-teknologi, kan du leve relativt gode dager for tiden. Prisene på komplett lavende-PC-er ble i høst solgt for i underkant av 4000 kroner, og nå er et slikt tilbud tilgjengelig igjen.

I oktober i fjor skrev digi.no om en Fujitsu Siemens PC utstyrt med 2 GHz Celeron prosessor, 256 MB minne, 40 GB harddisk og Windows XP Home Edition som ble solgt for nettopp 4000 kroner. Eventuell skjerm kom i tillegg. Dette var ikke snakk om en PC for brukere som stiller store krav til ytelse, men likevel mer enn tilstrekkelig for hjemmebrukere som primært skriver brev eller e-post, surfer på nettet eller lager husholdningsbudsjett i et regneark. PC-en ble solgt gjennom Elkjøp-kjeden.

Nå har Elkjøp nok en gang kommet med et tilbud på en PC for hjemmebrukere til i underkant av 4000 kroner. PC-en er denne gangen levert av tyske Medion og tilsvarer Fujitsu Siemens-PC-en. Unntaket er prosessoren, som i teorien er 30 prosent raskere - altså en 2,6 GHz Celeron.

2,6 GHz-utgaven av Intels Celeron-prosessorer var fram til september den raskeste i selskapets lavendeserie. Celeron viser normalt svakere ytelse enn Pentium 4-prosessorer med samme klokkehastighet i forbindelse med 3D-spill og annen krevende programvare, mens ytelsesforskjellen ellers er marginal. Dette betyr at prosessoren i denne PC-en er langt fra utdatert, selv om enkelte andre deler av maskinen nok henger litt etter det som er standard i PC-er som koster det noen kroner mer. Mest kritisk er kanskje den svake grafikkløsningen og de manglende mulighetene til å oppgradere den - det er ikke noe AGP-spor på hovedkortet.

Da digi.no skrev om den billige Fujitsu Siemens-PC-en i høst, mente PC-ansvarlig i Dell Norge, Hans Christian Seime, at Fujitsu Siemens drev med prisdumping som kunne ødelegge både for Fujitsu Siemens og for resten av PC-bransjen ved salg av andre produkter. Med tilbudet på Medion-PC-en blir strikken ytterligere tøyet.

Atle Lillehagen, salgsdirektør for data hos Elkjøp, innrømmer at marginene nok ikke er de største, men at selskapet forventer å selge mange av disse PC-ene og på den måten har kunnet presse ned prisen fra leverandøren.

- Januar er en viktig måned for PC-salg hos Elkjøp, sier han til digi.no.

Da digi.no skrev om den nevnte Fujitsu Siemens-PC-en i høst, stilte en del lesere spørsmål om at operativsystem følger med PC-en. Operativsystemet utgjør raskt 25 prosent av totalprisen når PC-en koster 4000 kroner, og mange PC-brukere ønsker kanskje å benytte et annet operativsystem enn det som følger med, for eksempel Linux.

Lillehagen forklarer at Elkjøp ønsker å selge komplette produkter til "folk flest", som ikke forventes å ha Linux-kompetanse eller Windows-lisenser liggende. Han mener derfor det blir feil å tilby PC-er uten Windows installert.

Til toppen