Billig støysender kan lamme USAs smarte våpen

Dette kan være Iraks viktigste forsvar mot USA: En russisk støysender som lammer smartvåpnenes GPS-baserte styringssystemer.

Høsten 1997 ble det holdt en luftfartsutstilling i Moskva. Det russiske selskapet Aviaconversia vakte oppsikt ved å vise denne bærbare støysenderen på fire watt, spesielt konstruert for å ødelegge signalene fra geografiske posisjoneringssystemer, både det vestlige GPS og det tilsvarende østlige Glonass. Utsalgsprisen var satt til 4000 dollar.

Ifølge rapporter i blant andre New Scientist (8. januar 1998) og Info-sec.com (22. januar 1998) trodde ekspertene på Aviaconversias påstand om at støysenderen kunne effektivt blokkere GPS-signaler i en radius på opptil 200 kilometer.


I artikkelen til Info-sec.com heter det at apparatet ville være effektiv mot både de sivile og de krypterte militære GPS-signalene. Senderen på fire watt ville være tilstrekkelig til å kunne hindre sivil luftfart fra å orientere seg, mens noe større effekt ville være nødvendig for å slå ut de militære signalene. En amerikansk ekspert bekreftet at en dyktig ingeniør antakelig kunne kjøpt komponenter i en hvilken som helst elektronikkbutikk, og bygget noe tilsvarende.

En nærmere rapport fra den russiske utstillingen - der også bildet ovenfor er hentet fra - er tilgjengelig her: Russian Aviaconversia Portable GPS and Glonass Jammer System.

I en artikkel i dag, tar Wall Street Journal opp denne tråden. Artikkelen melder at GPS-støysendere kan kjøpes over Internett for under 40 dollar. Den legger til at smartvåpnene som ble brukt i Afghanistan i vinter - og som i 95 prosent av tilfellene traff innen 10 meter av sitt programmerte mål - er totalt avhengig av GPS-systemet.

Det innebærer at en støysender som har vært i handelen i fem år, kan være nok til å hindre USA fra å bombe mål i Irak med samme tilstrekkelig presisjon. Eksperter som uttaler seg til avisa, er ikke i tvil om at man må gå ut fra at den irakiske regjeringen må ha skaffet seg et lager av slike støysendere.

Avisa viser til informasjon fra arbeidsgruppen for elektronisk krigføring i den amerikanske kongressen (Electronic Warfare Working Group) som peker på at mer avanserte innretninger vil kunne fore GPS-mottakerne på presisjonsvåpen med feilaktige posisjoner.

En stor svakhet ved presisjonsvåpnenes GPS-systemer, er at de er avhengig av en korrekt avlesing av det sivile signalet for å kunne finne fram til det krypterte og langt mer nøyaktige militære signalet. En støysender som ikke er særlig effektiv mot det militære signalet, vil likevel kunne føre til store problemer for GPS-systemet til et presisjonsvåpen, heter det. GPS-signalene er notorisk svake, siden de kommer fra satellitter 16.000 kilometer over jordoverflaten.

Til toppen