Billig UMTS-lisens for Telenor

Telenor fikk UMTS-lisenser i Østerrike på billigsalg. Selskapets andel for Connect Austrias bud på tilsammen 950 millioner kroner, endte på 155 millioner kroner. Auksjonen ble en skuffelse for den østerrikske staten.

Telenor fikk UMTS-lisenser i Østerrike på billigsalg. Selskapets andel for Connect Austrias bud på tilsammen 950 millioner kroner, endte på 155 millioner kroner. Auksjonen ble en skuffelse for den østerrikske staten.

For den østerrikske finansminister Karl-Heinz Grasser satte 10,15 milliarder østerrikske shilling som et minimum for UMTS-auksjonen, tilsvarende vel seks milliarder kroner. Håpet fra myndighetenes side var at de fire eksisterende GSM-operatørene skulle sette alle kluter til og stenge ute de to nykommerne.

Det skjedde ikke, for da auksjonens første del der hovedfrekvensene for UMTS-auksjonen ble avsluttet like før helgen etter bare 14 auksjonsrunder, viste fasit for den østerrikske staten nesten 9,7 milliarder euro.

Det viste seg at de seks selskapene som bød i auksjonen bød på bare to av de 12 frekvensblokkene hver, noe som var ugunstig for staten, men svært gunstig for budgiverne.

Blant de var Telenor som eier 17,45 prosent av mobilselskapet Connect Austrias sammen med blant annet Orange, Tele Danmark og tyske E.ON. Selskapets bud på to frekvensblokker endte på 950 millioner kroner, noe som betyr at Telenors kostnad etter UMTS-auksjonen blir på beskjedne 155 millioner kroner.

Kommunikasjonsdirektør i Telenor Mobile Communications, Dag Vangsnes, sier at Telenor er fornøyd med prisen.

Det var nok de fem andre budgiverne også; de tre andre GSM-operatørene Mobilkom Austria, Max.mobil og Mannesmann 3G Mobilfunk, foruten de to nykommerne Hutchison 3G Austria og 3G Mobile, sistnevnte med spanske Telefonica på eiersiden.

For det er også klart at østerrikske myndigheter har godkjent auksjonen, selv om en mot slutten gjennomførte en tvungen auksjonspause på 4-5 timer som en advarsel til budgiverne.

For samtidig med at resultatene fra Østerrike tikket inn, kom også beskjeden fra Italia om at en der godkjente resultatene fra auksjonen som ble avsluttet for to uker siden, mens nederlandske myndigheter har foretatt en razzia av Versatel og det British Telecom-eide Telfort sine lokaler etter mistanke om samarbeid under den nederlandske UMTS-auksjonen.

Note: På grunn av en regnefeil ble saken korrigert 13:15 den 6.11.00. Beløpet 54,4 millioner kroner ble endret til 155 millioner kroner.

Til toppen