Billig Windows på markedet i Asia

Microsoft vil tilby «Windows XP Starter Edition» til sterkt redusert pris i utvalgte land i Asia.

Microsoft vil tilby «Windows XP Starter Edition» til sterkt redusert pris i utvalgte land i Asia.

I august i fjor ble det kjent at Microsoft var forberedt på å finne nye måter å prise sine produkter på, for å få innpass i land med et lavere inntektsnivå enn Europa og USA.

I våres ble det klart at dette ville skje i samarbeid med enkelte lands regjeringer, og i Thailand og Malaysia ble det utviklet egne, billige «folke-PC-er» med forhåndsinstallert operativsystem og grunnleggende applikasjoner.

I Malaysia fikk brukerne valget mellom Linux og en avkledd variant av Windows. For å motvirke piratkopiering, selges pakkene på lokale språk, ikke engelsk.

    Les også:

I går meldte både amerikanske og asiatiske medier at Microsoft har bestemt seg for å utgi en egen variant av Windows for disse billigpakkene, og døpt den «Windows XP Starter Edition». Illustrasjonen ovenfor er gjengitt fra et bilde offentliggjort på Neowin.net.

En talsperson for Microsoft i Singapore sier til Wall Street Journal at denne spesielle utgaven av Windows er tilrettelagt med tanke på førstegangsbrukere, og at den bare vil tilbys på lokale asiatiske språk. Hun ville ikke si noe om pris eller funksjonalitet, men det synes klart at det rimelige systemet vil mangle visse funksjoner i forhold til standardutgaven.

Thailands statsminister Thaksin Shinawatra skal ha nevnt i en radiotale nylig at systemet vil bli gjort tilgjengelig på markedet i Thailand en gang i september. Windows XP Starter Edition vil bare selges gjennom offentlige programmer som skal bringe PC-teknologi ut til folket. I Thailand gjaldt dette programmet opprinnelig utelukkende Linux-baserte PC-er.

digi.no henvendte seg til Microsoft Norge, men heller ikke her vil man kommentere hva som er tatt ut av Starter Edition. Spørsmålet er blant annet interessant fordi monopol-anklagene mot Microsoft har fokusert på om Internet Explorer kan fjernes fra Windows eller ikke.

Ifølge Asia-utgaven av News.com, vil Windows XP Starter Edition koste 1490 baht, det vil si rundt 250 norske kroner. Prisnivået bekreftes av LinuxInsider.com.

LinuxInsider.com skriver at flere asiatiske land har utarbeidet tilsvarende «folke-PC-pakker» som Thailand og Malaysia, også i utgangspunktet basert på Linux. Det er et åpenbart mål for Microsoft å gjøre billig-utgaven av Windows XP til et alternativ i disse pakkene.

Til toppen