Billig Windows Vista er risikokjøp

Det virker billig å kjøpe OEM-lisens for Windows Vista til en eldre PC, men det kan bli dyrt.

Billig Windows Vista er risikokjøp

Det virker billig å kjøpe OEM-lisens for Windows Vista til en eldre PC, men det kan bli dyrt.

Computerworld.no skrev onsdag denne uken at det var mulig å spare store summer på å kjøpe en OEM-utgave av Windows Vista Ultimate-utgaven, fremfor å kjøpe den vanlige utgaven.

OEM er en forkortelse for Original Equipment Manufacturer. Det er et begrep som betegner at produktet inngår som en del av et annet produkt solgt av et annet selskap.

Et OEM-produkt koster som regel mindre enn når produktet selges på egenhånd og det er også tilfelle med Windows Vista. I utgangspunktet er det meningen at man skal kjøpe en OEM-lisens av Vista sammen med en ny PC, men Microsoft har de siste årene myket opp reglene rundt dette.

Ifølge Computerworld.no kan man komme unna med å betale cirka 1.600 kroner for en slik OEM-utgave, noe som er betraktelig lavere enn de cirka 5.000 kronene en fullversjonsutgave koster.

Det er korrekt, men man bør være klar over begrensningene som følger med OEM-versjonen i forhold til å kjøpe den vanlige produktesken.

– PC-selvbyggere får det fort tungvint med OEM. Den har klare begrensninger, sier Eilif Kiland, innkjøpssjef i Komplett til digi.no.

Han forteller at Komplett selger mye av fullversjonen til PC-entusiastene, selv om de er godt kjent med muligheten for å kjøpe en mye billigere OEM-lisens. Årsaken ligger i en begrensning på hvor mye man kan bytte om på maskinvaren.

– Det er et poengsystem som teller endringer i hardware. CPU har en verdi og det samme har hovedkort og minne, sier Kiland.

I praksis betyr det kan bytte om for mye på maskinvaren. Når det blir gjort endringer må man gjennom en ny runde med Windows Activation. Det må man også på fullversjonsutgaven, men der er det ikke et en tilsvarende begrensning på antall ganger du kan aktivere Windows på nytt.

    Les også:

– Du kan reaktivere på OEM også, men det er litt mer tungvint. Kjøper du fullversjonen kan du installere så ofte du vil, sier Kiland.

Kiland trekker også frem et annet argument som er viktig for mange av PC-entusiastene.

– Retail gir både 32-bit og 64-bit. De fleste installerer 32-bitsutgaven nå fordi det mangler så mange drivere til 64-bitsutgaven, sier Kiland til digi.no.

Han forventer at mange av disse kundene vil kjøre en reinstallasjon når det blir et bedre utvalg av 64-bits drivere. Da vil de med OEM-lisens måtte kjøpe en ny lisens, mens de med fullversjonen har alt de trenger.

Til toppen