KARRIERE

Billige indere utfyller norsk arbeidskraft

- Norske IT-konsulenter bør beholde jobben, selv om bedriften outsourcer til lavkostland, sier Bjørn Ove Olafsen i Itum.

Bjørn Ove Olafsen koordinerer outsourcingsprosjekter i Itum, som samarbeider med Lanka OnLine fra Sri Lanka. I tillegg er han utdannet innen MSc IT-Management og har skrevet en masteravhandling med tittelen Hvordan påvirker et oursourcingmiljø overgangen fra fossefallsmetoden til iterative prosesser?.

- Det er ikke hensiktsmessig for bedrifter å sparke sine egne IT-konsulenter når de får en outsourcingpartner i et lavkost land, sier Olafsen.

Han begrunner det med at noen i Norge må kvalitetssikre koden som kommer fra outsourcingpartneren og legge koden inn på utvikling- og driftserveren. Dessuten trenger norske bedrifter IT-konsulenter med spisskompetanse for å ivareta egne kunders behov om assistanse. Ettersom ikke alle prosjekter er av en størrelse eller egenart som gjør dem egnet for outsourcing, er det viktig at bedrifter har kompetente IT-konsulenter som kan håndtere slike prosjekter også.

Språket er ikke lenger en hindring ettersom mye av kommunikasjonen skjer på engelsk. Heller ikke reiser behøver å bli en utgift, mener Olafsen.

- Det er ikke nødvendig å reise ned til Østen med hvert enste prosjekt. Én prosjektleder kan spesifisere kravene og ivareta alle interessene fra Norge. Misforståelser skjer i ethvert prosjekt, uavhengig om det jobbes i Norge eller i lavkostland. Uansett blir det lite med konvertering til nye plattformer når outsourcingpartner og lokale programmere bruker samme utviklingsmiljø, sier Bjørn Ove Olafsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.