BEDRIFTSTEKNOLOGI

Billige Lumia-mobiler først med 8.1

Ny toppmodell kommer først til sommeren.

Nokia legger fortsatt stor vekst på å tilby selskapets Lumia-telefoner i klare farger. Dette er Lumia 630.
Nokia legger fortsatt stor vekst på å tilby selskapets Lumia-telefoner i klare farger. Dette er Lumia 630. Bilde: Nokia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. apr. 2014 - 13:36

Microsoft kunngjøring om Windows Phone 8.1 i går kveld ble etterfulgt av tre produktnyheter fra det som fortsatt er Nokia mobilavdeling. Det var Stephen Elop som presenterte Nokia-nyhetene under Microsofts Build-konferanse.

Som omtalt i går, vil Windows Phone 8.1 først bli tilgjengelig i helt nye smartmobil-modeller, før oppdateringen rulle ut til eksisterende telefoner i løpet av sommeren.

Den første mobilen som vil komme på det norske markedet med Windows Phone 8.1, ser ut til å bli Nokia Lumia 630. Den skal komme i salg i løpet av det inneværende kvartalet. Dette er en forholdsvis enkelt smartmobil som har en veiledende pris på 1295 kroner. Mobilen skal likevel være utstyrt med firekjernet systembrikke, 4,5 tommers skjerm og en ny samling av energieffektive bevegelsessensorer som Nokia kaller for SensorCore. Det er spesielt helse- og trimapplikasjoner som skal kunne utnytte dataene fra denne.

Lumia 630 har ikke LTE-støtte (4G), men kan leveres i en utgave med to SIM-kort. LTE-støtte skal derimot være inkludert i Lumia 635-modellen, men den kommer tidligst til Norge i juli.

Elop presenterte i går også Nokias kommende toppmodell, Lumia 930. Den skal lanseres i noen markeder i juni, men det er foreløpig uklart om Norge er blant disse.

Nokia Lumia 930. <i>Bilde: Nokia</i>
Nokia Lumia 930. Bilde: Nokia

Lumia 930 vil være etterfølgeren til Lumia 925. Det er en stor oppgradering, men uten særlig mange oppsiktsvekkende forbedringer. Det mest spesielle er kanskje at den er utstyrt med fire mikrofoner, slik at man kan gjøre opptak med surroundlyd.

Kameraet, av type PureView, har nå 20 megapikslers oppløsning, mot 8,7 tidligere. Systembrikken er en firekjernet Snapdragon 800 klokket til 2,2 GHz. Lumia 925 har en tokjernet systembrikke klokket til 1,5 GHz. Systemminnet er doblet til 2 GB, mens den interne lagringsplassen er på 32 gigabyte. Skjermen har vokst med en halv tommer til 5,0, som støtter full HD-oppløsning.

Trådløs, Qi-lading er dessuten innebygd. Veiledende pris internasjonalt er 599 dollar pluss avgifter.

Forsinkelse

Microsofts oppkjøp av Nokia var ventet å bli fullført i forrige kvartal, men har blitt forsinket. Dersom forsinkelsene ikke blir veldig mye større, vil i alle fall to av de tre nye modellene komme på markedet under Microsofts eierskap i stedet for Nokias.

Det er fortsatt litt uklart om Microsoft vil kunne gi ut nye smartmobiler med Nokia som varemerke. Tidligere har det bare blitt gjort klart at Microsoft har lisens til å bruke Nokia-navnet sammen med ordinære mobiltelefoner, samt varemerkene Lumia og Asha. Men samtlige av modellene som ble avduket i går, er merket «Nokia» i fronten.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.