RESULTATERFINANS

Billige norske konsulentselskaper

En undersøkelse digi.no har foretatt i samarbeid med Dagens IT i Sverige avslører at de tre norske børsnoterte IT-selskapene med størst salg av konsulenttjenester, er priset langt lavere enn tilsvarende svenske selskaper.

9. mars 1998 - 09:07

Ark, EDB og Merkantildata er alle priset til lavere P/E-verdier (price/earning) enn gjennomsnittet for de tilsvarende svenske selskaper. Sammenligner man P/E 98-tallene til de norske selskapene med tilsvarende tall i Sverige, går det fram at norske selskap er priset langt lavere. Gjennomsnittlig P/E 98 for de norske selskapene er 20 mens tallet for de svenske selskapene er 28. Dette til tross for at norske konsulentforetak er kjent for å være svært dyre - også i det svenske markedet.

Blant de tre norske selskapene er Merkantildata det dyreste. Selskapet har ifølge estimatene digi.no hentet inn, en P/E på 27,4 - også det under snittet for de svenske selskapene. Til sammenligning er WM Data - Merkantildatas motsvar i Sverige - priset til en P/E 98 på 31.

Ingen av de 10 svenske konsulent-intensive foretakene som er notert på Stockholm-børsen og SBI-listen er priset så lavt som EDB og Ark. Til tross for kraftig oppgang i EDB den siste tiden er selskapet fortsatt det billigste av de konsulent-intensive selskapene på de to nordiske børsene. Selskapet er priset til en P/E på 15,6, mens billigste svenske selskap, Arete, er priset til en P/E på 20.

Det kan være flere årsaker til det store spriket i prisingen av de norske og svenske selskapene - og en mulighet er at de norske prognosene for 1998 er for optimistiske. Sagt med andre ord; markedet tror ikke på de norske analytikerene. En analytiker digi.no diskuterte saken med, mente dessuten at det var flere grunnleggende forskjeller på de norske og svenske selskapene.

- Mye tyder på at de svenske selskapene har en høyere andel konsulent-inntekter enn i Norge. Veksten i konsulentbransjen vil være høyere enn for maskinvaresalg, som er en sentralt hos de norske selskapene. Dette kan forsvare en noe høyere P/E, sier analytikeren, som også mener det er faktorer som skulle trukket i motsatt retning.

- Den grunnleggende veksten i bransjen er ventet å være sterkere i Norge enn i Sverige. Dette taler for at det generelt skulle vært høyere P/E-verdier på de norske selskapene, sier analytikeren som synes forskjellene i P/E-verdier er oppsiktsvekkende.

Under følger en oversikt som viser de innsamlede P/E verdiene for de norske og svenske selskapene. P/E-tallene er regnet ut fra kurs fredag 27 februar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.