Billige og raske kobberkretser fra IBM

IBM vil bruke kobber i stedet for aluminium for å koble sammen transistorer i integrerte kretser, noe som vil gi kostnadsbesparelser og bedre ytelse.

Verdens største dataselskap, IBM, har funnet en metode til å bytte ut aluminium med kobber i integrerte kretser. Metallene brukes til å lede elektriske signaler mellom transistorer i integrerte kretser som minne og sentralprosessorer.

I følge IBM vil metallbyttet kunne gi kostnadsbesparelser på opptil 30 prosent, samtidig som ytelsen i mikroprosessorer vil kunne økes med opptil 40 prosent. Kobber leder nemlig strøm bedre enn aluminium.

- Aluminium ville ikke vært i stand til å lede nok elektrisistet til å henge med i utviklingen. Vi har brutt gjennom en av de fundamentale barrierene, sierJohn Kelly, teknologisjef i IBMs divisjon for integrerte kretser.

Problemet - som IBM nå har overkommet - er at kobber er mye vanskeligere å feste på silisiumoverflaten av hver krets.

- Fordi kobber er vanskelig å feste, har IBM utviklet en spesiell forbindelse som blir lagt mellom kobberet og silisiumbasen, opplyser Kelly.

Teknologien gjør at kretser trenger mindre strøm, noe som vil gjøre stor nytte innen bærbar maskiner og annet mobilt utstyr.

Til toppen