Billigere å fortolle varer

Fra 1. april blir det litt billigere å handle på utenlandske Internett-butikker.

Fra 1. april blir det litt billigere å handle på utenlandske Internett-butikker.

All handel under 200 kroner er gratis både for fortolling og ekspedisjonsgebyr, med unntak av bøker som er fri for gebyrer uansett pris. Handler du derimot over 200 kroner må du betale 150 kroner i ekspedisjonsgebyr til Posten og fylle ut omstendelig skjemaer som skal sendes fram og tilbake for godkjenning. I tillegg skal det betales for fortolling.

Den rigide loven har eksistert siden 1975, men etter press og klager fra kunder, har Posten nå tatt initiativ til å redusere ekspedisjonsgebyret fra 150 til 70 kroner for varer mellom 200 og 1000 kroner.

- Folk handler ofte varer for opptil 1.000 kroner som for eksempel CDer og klær. Vi ønsker med vår forenkling å gi en bedre service til våre kunder, sier informasjonssjef Merete Bergeland Jebsen i Posten Norge.

Posten Norge er den største aktøren på fortolling i Norge med 300.000 fortollinger i året for bedrifter og privatpersoner.

Den nye løsningen blir rimeligere, fordi den prises med laveste sats. Den blir også enklere fordi privatpersonen slipper å motta og svare på en ankomstmelding. Til nå har fortollingsløsningen på Internett vært den billigste, men med den forenklede fortollingsløsningen blir prisen den samme. Dette betyr at privatpersoner ikke lenger får behov for å lage tolldeklarasjoner selv.

For kunden innebærer dette at kunden henter sendingen på sitt utleveringssted og betaler avgifter og forenklet tollbehandlingspris ved utlevering. Det er ikke nødvendig å oppgi kundens personnummer til Tollvesenet ved forenklet tollbehandling.

Den forenklede tollbehandlingen innebærer at Posten avgiftsberegner sendingen i henhold til Tolloven og videresender det til kundens utleveringskontor. Kunden får tilsendt en hentemelding med oppgitt beløp som skal betales ved utlevering og som har har definert innbetaling av avgifter til Tollvesenet.

Det eneste kunden trenger å gjøre er å betale og signere for sendingen ved utlevering.

Til toppen