Billigere å oppdatere GPS-ens kart

Det er gjerne dyrt å holde kartene i GPS-en oppdaterte. Garmin innfører nå et billigere alternativ.

Billigere å oppdatere GPS-ens kart

Det er gjerne dyrt å holde kartene i GPS-en oppdaterte. Garmin innfører nå et billigere alternativ.

Kjøpte du en navigasjonsenhet for et år siden, kan du ikke lenger stole på at kartene stemmer med virkeligheten. Det bygges hele tiden nye veier. Andre veier bygges om, flyttes eller fjernes. I tillegg er det en mengde andre detaljer, slik som interessepunkter, som raskt blir utdaterte.

Det er selvfølgelig fullt mulig å kjøpe oppdateringer til kartene. Dette kommer gjerne ut flere ganger i året, men prisene har til nå vært temmelig høye.

Garmin er et eksempel på en GPS-leverandør som utgir flere kartoppdateringer i året og som tar betalt for hver enkelt av dem. Hver av oppdateringene koster minst 70 dollar.

Dette blir fort mye penger dersom man bruker navigasjonsenheten en del og samtidig skal kunne stole på at kartene stemmer brukbart overens med virkeligheten.

I går introduserte Garmin en ny ordning som kalles Nümaps Lifetime. Den skal gjøres tilgjengelig fra og med den 21. januar og innebærer at brukere av navigasjonsenheter fra Garmin kan betale én gang for alle og kunne laste ned oppdateringer opptil fire ganger i året i resten av enhetens levetid.

Dette vil koste mellom 120 og 150 dollar, avhengig av kartområde, noe som er mindre enn Garmin tar for to vanlige kartoppdateringer for det samme området.

Noen forbehold er knyttet til ordningen. Man kan kun oppdatere én kompatibel enhet for hvert abonnement. Og ordningen forutsetter at Garmin fortsetter med å motta kartdata fra Navteq, som er selskapets leverandør i dag. Garmin garanterer heller ikke at det vil bli utgitt så mange som fire oppdateringer i året, selv om ordningen åpner for dette.

Det er litt uklart hvilke Garmin-enheter som støttes av ordningen, men alt tyder på at i alle fall nye og eksisterende Nüvi- og Zümo-enheter er inkludert.

Også flere av Garmins konkurrenter tilbyr løsninger som gjør at GPS-brukerne slipper å måtte betale flere tusen kroner i året for jevnlige oppdateringer til GPS-kartene.

TomTom tilbyr en ordning hvor brukeren betaler en fast pris i året og som da kan laste ned alle kartoppdateringer som utgis. Prisen avhenger av hvilket kart og hvilken navigasjonsenhet man benytter, men starter på 360 kroner i året.

Nokia, som leverer mobiltelefoner med innebygd GPS-mottaker og navigasjonsprogram, tilbyr derimot oppdaterte kart helt gratis. I stedet må brukeren betale for navigasjonshjelpen, altså instruksjonene om hvor man skal kjøre eller gå.

Til toppen