Billigere betaling med nettbank

(NTB-Magne Gundersen): Elektronisk betaling med kort eller PC danker ut tradisjonell betaling i skranken. Lavere gebyrer lokker kundene til nettbankene.

Å betale regninger i banken har aldri vært dyrere enn nå, viser en ny oversikt fra Norges Bank. En giro belastet konto i skranken koster i gjennomsnitt 25 kroner. Betaler du giroen kontant er prisen i snitt 37 kroner.

På ett år har prisene på betaling med giro i bank økt med 35 prosent.

Samtidig fortsetter prisene på elektroniske overføringer å synke. Rapporten fra Norges Bank om betalingsformidling viser at telegiro, betaling med bankkort og nettgiro er blitt billigere det siste året. Prisene ligger på mellom 2 og 2,50 kroner per transaksjon.

Sentralbanken mener det er en riktig utvikling i prisene, og antar at disse gjenspeiler kostnadene ved de ulike transaksjonene.

- Vårt hovedsyn er at markedet fungerer godt. Utviklingen har gått i riktig retning innen området betalingsformidling, sier direktør for finansiell stabilitet, Jon Solheim til NTB.

Forbrukerne fortsetter derfor å endre sine bankvaner og går i stigende grad over til elektronisk betaling. Dobbelt så mange giroer ble betalt over PC og internett i fjor sammenlignet med året før, da det også var en dobling.

Nettbankene har da også opplevd en formidabel vekst i Norge de senere årene. Norges Bank regner med at det ved årsskiftet fantes så mange som 1,35 millioner nettbankavtaler, en økning på 50 prosent på ett år.

Bytter bank

- Vi har inntrykk av at det er blitt større mobilitet og mindre lojalitet blant bankkundene, mest trolig på grunn av nettbankene, sier fagdirektør Henning Strand i Norges Bank.

Denne utviklingen ser ut til å fortsette. Ifølge en undersøkelse Norsk Gallup har gjort for Sparebankforeningen vil antall nettbankbrukere øke til 1,5 millioner i løpet av dette året.

Også når vi handler i butikkene går vi i økende grad over til å betale elektronisk. Nordmenn er blitt blant de ivrigste brukerne av bankkort i verden. I fjor handlet alle nordmenn over 15 år i gjennomsnitt 123 ganger med bankkort. Det er mer enn tre ganger så mange elektroniske varekjøp som i 1995.

Å betale med kort er ikke lenger forbeholdt de store kjøpene. Gjennomsnittlig handlebeløp med kort synker og var i fjor 350 kroner.

- Det er med andre ord stadig mer naturlig å betale med kort også på lave beløp, sier kontorsjef Grete Øwre i Norges Bank.

Uttak av kontanter samtidig med varekjøp blir også mer vanlig. Vi tok ut penger ved hver tredje betaling med bankkort i fjor. Bruken av minibank viste en svak økning, mens antall uttak i skranke falt med hele 12 prosent.

Bruken av sjekk er kanskje på vei ut. Bare 3 av 1.000 transaksjoner ble gjort med sjekk i 2001.

Til toppen