Bokkilden med ny nettbokhandel

Billigere bøker for studenter

Denne uken er det premiere på en ny bokhandel på nettet som sikter på studenter og elever. Bokkilden åpner i samarbeid med Universitetsforlaget nettbokhandelen Campus.no. Daglig leder i Bokkilden, Else Pran, har store forventninger.

Denne uken er det premiere på en ny bokhandel på nettet som sikter på studenter og elever. Bokkilden åpner i samarbeid med Universitetsforlaget nettbokhandelen Campus.no. Daglig leder i Bokkilden, Else Pran, har store forventninger.

Effekter fra Campus.no
Effekter fra Campus.no. Foto: Hilde Nyman

- Dette er en studentbokhandel som kan tilby 1,5 millioner boktitler for forbrukerne, sier Else Pran, daglig leder i Schibsteds satsing Bokkilden til digi.no. Sammen med Universitetsforlaget har studentbokhandelen Campus.no premiere i denne uken, rett før studiestart ved de fleste skoler og høyskoler i Norge.

- Hvordan blir samarbeidet med Universitetsforlaget når de etter hvert skal deles opp?

- Vi har inngått en intensjonsavtale som gjelder dette året, neste år får vi se hvordan det blir. Men vi kommer til å drive studentbokhandel uansett. Vi er ikke avhengige av å drive Campus sammen med noen, understreker Pran.

Bokkilden har i samarbeid med Universitetsforlaget skaffet til veie pensumlister, i tillegg til at de engasjerte en bibliotekar for å samle inn pensumlister fra nettet, og fikk overført informasjonen til sin egen database.

- Vi ser på Campus.no som et ressurssenter for studenter. Vi har fokusert på brukervennlighet og merverdi, sier Pran.

Håkon Tillier, prosjektleder for Campus, og daglig leder i Bokkilden, Else Pran.
Håkon Tillier, prosjektleder for Campus, og daglig leder i Bokkilden, Else Pran. Foto: Hilde Nyman

I samarbeid med DinSide, skal studenter også kunne kjøpe og selge brukte skolebøker gjennom en auksjonstjeneste.

- Det er et marked for kjøp og salg. Og det er viktig at vi kan tilby dette. Det er bedre å være venner med målgruppen vår, enn at andre skal tilby denne tjenesten. For oss handler dette om å få folk til å slutte å kjøpe bøker andre steder. Vi er godt på vei om vi får bokkjøperne over på nettet, sier Håkon Tillier, som er prosjektleder for Campus.no.

- Vi tar sikte på å bli et godt nettsted med kombinasjonen nye og brukte bøker. Studenter leser også andre ting, så når folk kjøper pensum, går de kanskje også inn på Bokkilden og kjøper en god roman eller tegneserie, håper Pran.

På nettstedet skal det også være en del tilleggstjenester, blant annet en lenkeguide med tips om de beste nettstedene for studenter. Her skal brukerne selv komme med tips. Etter en vurdering vil Tillier legge ut de han synes passer på lenkeguiden.

- Vi er opptatt av kvalitetssikring. Brukerne skal føle trygghet til at man ikke kaster bort tiden her, sier Pran, som i siste instans sitter med det formelle redaktøransvaret for det som står på Campus.

Campus tilbyr også fattige studenter en avbetalingsmulighet, når hele regningen blir for vanskelig å betale på én gang.

- Vi kredittsjekker når det dreier seg om store beløp, forteller Pran. Planen er at de skal se an hvor mange studenter som vil benytte seg av tilbudet om avbetaling, og deretter vurdere om tilbudet vil bli opprettholdt.

- Hvordan blir prisnivået på bøker på Campus.no?

- Vi rabatterer alt vi kan i forhold til bransjeavtalen Men vi gir ikke rabatt på nye norske bøker, da disse har fast pris. Jeg tror vi skal kunne være svært konkurransedyktige, sier en sikker Else Pran.

- I min verden er Internett laget for at verden skal bli enklere å leve i . Man skal slippe å stå i kø timevis, sier Tillier.

Bildetekst: Med effekter som tekstmarkere i fluor-gul skal Campus.no lokke til seg studenter.

Mål for omsetning for studentbokhandelen er kort Pran holder tett til brystet.

- Vi opererer ikke med tall kun for Campus, men for Campus sammen med Bokkilden og butikken i Akersgata. Samlet omsetning for disse tre regner vi med blir på rundt ti millioner i år, sier hun.

I 1998, som var nettbokhandelens første år, var omsetningen til sammenligning på tre millioner kroner.

- Dette tar tid. Vi tenker langsiktig og legger sten for sten. Det finnes ingen lettvinte løsninger i forhold til bøker på nett, understreker Pran.

Trafikkforventninger har de knapt rukket å tenke på i den hektiske stemningen som lett råder der nye tjenester skal utvikles og lanseres. Men de har stor tro på tjenesten.

- Vi har store forventninger. Vi har hatt veldig god trafikkøkning på Bokkilden, og nå 8.000 medlemmer, sier Pran som ikke vil røpe noen trafikktall for Bokkilden eller komme med noen trafikkmål for Campus.

Grunnen til at hun ikke vil gå nærmere inn på trafikktallene er en generell skepsis til de mange ulike begrep som florerer i bransjen når det gjelder nettrafikk.

I morgen skal studentbokhandelen komme på nett, men den offisielle lanseringen er på onsdag denne uken.

Til toppen