Billigere databasedrift med åpen kildekode

Billigere databasedrift med åpen kildekode

At åpen kildekode er billigere i innkjøp er opplagt, men nå hevdes det at det også er billigere i drift.

Innkjøpsprisene på databaseprogrammer spriker veldig. Det går fra null kroner for en åpen kildekode-database uten support- eller vedlikeholdsavtale, til store summer for de største og mest avanserte proprietære systemene.

Argumentene fra de proprietære leverandørene er som regel at det ikke bare er innkjøpsprisen som må legges til grunn, men at man må se på hele kostnaden for å få et riktig bilde av prisen på forskjellige databasesystemer. Det har analyseselskapet Forrester Research gjort.

I en ny rapport konkluderer Forrester med at bedrifter og organisasjoner kan spare opptil 60 prosent ved å gå for åpen kildekode-databaser, fremfor proprietære produkter.

Av disse 60 prosentene, så skal innkjøpsprisen bare stå for 10 prosent. Resten av besparelsen skal komme fra andre elementer som inngår i en Total Cost of Ownership-analyse. Det inkluderer blant annet drift- og supportkostnader.

Åpen kildekode-databaser som Enterprise DB, Ingres og MySQL kan fritt lastes ned uten at man må betale for dem. Hvis man vil ha support må man imidlertid betale for en vedlikeholdsavtale. Prisen blir allikevel som regel lavere enn for de proprietære databasesystemene.

Det er først og fremst i lav-ende segmentene at åpen kildekode har fått fotfeste i databasemarkedet, men systemene brukes også mye i bedriftskritiske systemer hos store bedrifter. Når en kunde først velger en database for en løsning, fortsetter de som regel videre med den samme databasen.

– 80 prosent av applikasjonene bruker bare omtrent 30 prosent av funksjonaliteten i kommersielle databaser. Åpen kildekodedatabasene leverer den funksjonaliteten i dag, sier Noel Yuhanna, senior analytiker i Forrester og forfatteren bak rapporten, til vunet.com.

Ifølge rapporten er det fortsatt prisen som er det mest forlokkende med åpen kildekode-databaser.

– Det er fortsatt grunn nummer en til at hvilken som helst kunde vil velge en åpen kildekode-database, sier Yuhanna til vunet.com.

Til toppen