FORBRUKERTEKNOLOGI

Billigere enn Skype - gratis i Norge

En ny tjeneste gir gratis samtaler til fasttelefoner i Norge og en rekke andre land.

16. aug. 2005 - 07:50

Voipbuster heter siste skudd på stammen av såkalte Skype-utfordrere. Det er slett ikke den første. Bare her til lands har både Phonzo og Vyke lansert tjenester som gir billig telefoni fra PC-klienter. Seriegründer Frode van der Laak prøver seg nå også med en liknende type bredbåndstelefoni. Med selskapet IPTech markedsfører han seg som Skype-utfordrer.

Markedet er med andre ord i ferd med å overflømmes av slike tjenester, og det skal litt til for å synes på radaren. Det har selskapet bak Voipbuster forstått. Deres strategi er å gi folk gratis telefoni til fasttelefoner i utvalgte land, 24 så langt. Man kan teste det helt gratis, men blir da avbrutt etter ett minutt. Ved å betale en euro inn på en konto forsvinner denne begrensningen, og man kan ringe så mye man vil.

Det naturlige spørsmålet når noen gir noe bort gratis er hvorfor, og hvor de tjener det inn igjen. Voipbuster bruker utvilsomt disse gratislandene for å skaffe seg oppmerksomhet og brukere. For å ringe til andre land eller mobiltelefoner er ikke gratis. Prislisten finner du her.

Voipbuster er fremdeles i beta, og på forumet til voipuser.org,er det mange som klager på problemer med å koble seg opp.

For folk som virkelig er ute etter å spare penger, og som ringer mye til utlandet, bør det nå være mulig å spare ganske mye penger på å veksle mellom disse tjenestene. Men, som Voipbuster helt sikkert kalkulerer med, vil nok de fleste begrense seg til en eller to slike tjenester.

Skype har uansett noe de andre ikke har. De har et verdenskjent merkenavn, og i skrivende stund 2,9 millioner samtidig påloggede brukere. Disse brukerne kan ringe hverandre gratis, uten at det koster Skype noe vesentlig. Dette tilbyr også utfordrerne, men fordelen er langt mindre når det bare er noen få som bruker det.

Kvaliteten på samtalene synes å variere ganske mye for samme tjeneste. Digi.no testet Voipbuster, Skype og Phonzo med samme avsender og mottaker, og fikk et godt inntrykk av lydkvaliteten på Voipbuster. Lyden var vesentlig klarere enn på Skype og litt bedre enn Phonzo. Forsinkelsen var derimot dårligst av de tre, men ikke så lang at det var direkte plagsomt. Phonzo hadde litt blikkboks-lyd, men mindre skurring enn Skype, som hadde minst forsinkelse, men litt slitsom skurring.

Lyden på disse tjenestene synes uansett ikke å være konstant fra gang til gang, og kan variere mye for samme tjeneste, avhengig av hvordan nettverksforholdene er. Ingen av tjenestene kan gi noen form for garantert båndbredde.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.