Billigere mobildata med Opera Max

Reduserer datatrafikken til mobilappene.

Billigere mobildata med Opera Max
Nye brukere av Opera Max må vente på tur for å få tilgang til Opera Softwares komprimeringstjenester. På bildet oppgis det at vi er på 54. plass. En time senere er vi fortsatt på 54. plass, men antallet bak oss i køen har vokst til mer enn 6000. Bilde: Marius Jørgenrud

Opera Software kunngjorde i går at selskapets nyeste produkt, Opera Max, nå er tilgjengelig for mange Android-brukere som en åpen betautgave. Programvaren har vært tilgjengelig for et begrenset antall testere siden desember i fjor, men nå har tiden kommet for en bredere utrulling – foreløpig bare i USA og Vest-Europa. Øst-Europa skal inkluderes etter hvert.

I motsetning til Operas tidligere produkter, er ikke Opera Max en nettleser, men en slags proxy-løsning som sørger for at ikke-kryptert datatrafikk som sendes til mobilen, først blir komprimert i Operas servere før den sendes videre til Android-enheten.

Opera Max er basert på teknologi Opera Software har tilbudt siden 2005 gjennom blant annet Opera Turbo. Men i stedet for bare å komprimere webinnhold for visning i Operas egen nettleser, kan deler av datastrømmen til apper som Instagram og Vine og mye annet, også komprimeres. Dette inkluderer også video og bilder. Opera Software lover opptil 50 prosent redusering i størrelsen på dataene, noe som kan komme godt med for mobildata-abonnenter med begrenset kvote eller pris per nedlastet megabyte.

Komprimeringen av video er basert på teknologi utviklet av Skyfire, som Opera Software kjøpte for et år siden.

Opera Max kan lastes ned fra Google Play til enheter med Android 4.0 og nyere. Når appen først er installert, må man først stille seg i kø for å få tilgang til serverne til Opera Software. Selskapet slipper tydelig gjennom interesserte i puljer, for å sikre at det er nok serverkapasitet.

I alle fall foreløpig finnes Opera Max kun til Android, men etter det digi.no erfarer, jobber Opera Software også med en iOS-versjon. Det er dog ikke kjent når denne kommer.

Onavo, en lignende løsning uten støtte for videokomprimering, har lenge vært tilgjengelig for både iOS og Android.

    Les også: