Billigere mobiler med bare én brikke

Integrasjon av hele mobiltelefonfunksjonaliteten på én brikke, skal gi billigere mobiler.

Integrasjon av hele mobiltelefonfunksjonaliteten på én brikke, skal gi billigere mobiler.

Texas Instruments (TI) har lansert en produktserie som i praksis er en mobiltelefoner på én brikke. Disse kalles Digital RF Processor (DRP).

Nokia annonserte i dag at selskapet vil ta i bruk teknologien. Brikkene skal gjøre det mulig å produsere mobiltelefoner mer kosteffektivt, spesielt for markedene med den største veksten, noe som inkluderer India og Kina.

TI annonserte allerede i 2002 at selskapet hadde til hensikt å integrere hoveddelene av mobiltelefonelektronikken i én eneste brikke. Dette inkludere digitalt basisbånd, SRM, logikk, RF, strømstyring og analoge funksjoner. De første testutgavene ble laget i desember i fjor, ved hjelp av 90 nanometers CMOS-teknologi.

I tillegg til lavere produksjonskostnader, skal den nye brikken også gjøre radiofrekvensprosesseringen enklere, redusere størrelsen på mobiltelefonens kretskort og forbedre batteritiden. Brikkene har blant annet støtte for Bluetooth og GPRS.

Utviklingen av brikkene er likevel langt fra stoppet opp. TI planlegger løsninger med én eneste brikke for digitalt tv-mottak i mobiltelefoner, GPS, WLAN, UMTS og andre trådløse teknologier.

Det er uklart nå Nokia vil begynne å tilby mobiltelefoner basert på TIs DRP-er. Ifølge News.com antydes det at masseproduksjon av de nye brikkene først vil komme i gang i midten av 2006.

Til toppen