Bing får norsk «u-hjelp»

Microsoft oppretter liten spesialgruppe fra Fast i Oslo.

Bing får norsk «u-hjelp»

Microsoft oppretter liten spesialgruppe fra Fast i Oslo.

Microsoft slukte i fjor det norske søkeeventyret Fast Search & Transfer. Norge og Fast-avdelingen ble utpekt til å være programvaregigantens hovedkontor for søk.

Mange regnet derfor med at Fast-teknologi eller noe av ekspertisen fra Fast var tatt i bruk i Microsofts nyeste søkemotor, Bing.

Digi.no kan nå avsløre at Bing er laget helt uten bidrag fra Fast.

Enn så lenge.

- Bing har vært under utvikling ganske lenge. Gruppen som har laget Bing kalles «Online Services Division» – en helt annen divisjon i Microsoft enn den som kjøpte opp Fast. Det ble likevel besluttet å opprette en liten gruppe fra oss som skal samarbeide med dem.

Det forteller seniorutvikler Rolf Michelsen, mannen fra Fast som skal lede en liten utviklingsavdeling fra Fasts hovedkontor i Oslo sentrum.

- Vi har ikke levert noe til Bing enda, men det er meningen at vi skal gjøre det, forteller Michelsen, som har ti års fartstid i selskapet.

Han skal lede gruppen som består av rundt ti utviklere. Hva skal de jobbe med?

- Jeg kan ikke være så forferdelig konkret, men det ligger i kortene at vi ikke skal bidra med Bing fordi vi er bedre programmerere. Det er vi ikke sammenlignet med folkene i Redmond (hovedkontoret til Microsoft, journ. anm.).

Det vi skal bidra med er vår lange erfaring med søketeknologi Gruppen ble besluttet opprettet like før nyttår. Tiden siden har blant annet vært brukt til å finne de rette menneskene som skal danne gruppen. Ifølge Michelsen begynner de først nå å bli operative.

- Det vi skal bidra med er vår lange erfaring med søketeknologi, nærmere bestemt søk mot bedriftsmarkedet. Vi skal utnytte erfaringen vi har med å gjøre noe nytt mot Bing. Gruppen vår sitter på en litt annen kompetanse og erfaring enn de fleste som jobber med dette i Microsoft.

Michelsen begynte i Fast i 1999, og var involvert i utviklingen av søkemotoren Alltheweb, som ble overtatt av Overture i 2003. Senere har han blant annet jobbet med Fast enterprise search plattform (ESP).

Senior utvikler Rolf Michelsen i Microsoft leder Fast-gruppen som skal jobbe med søkemotoren Bing. (Foto: privat)
Senior utvikler Rolf Michelsen i Microsoft leder Fast-gruppen som skal jobbe med søkemotoren Bing. (Foto: privat) Bilde: Privat

- Kunne ikke Fast-teknologi vært benyttet som søkemotoren i Bing?

- Det hadde ikke vært noe i veien for det fra et teknologisk perspektiv. Vi har jo gjort websøk tidligere. Men Bing er en ny versjon av Live Search, som var planlagt før oppkjøpet av Fast. Logistikken ville gjort det umulig å gå over til Fast-teknologi i et løp som var såpass godt i gang. Det er også naturlig at man fortsetter med teknologien man hadde fra før.

- Fast-teknologi vil gradvis finne veien inn i Bing slik at man over tid kombinerer det beste fra Fast-plattformen med det det beste fra Bing, lover Michelsen.

Ifjor sommer kjøpte Microsoft et annet teknologiselskap kalt Powerset, som har sin spisskompetanse innen semantiske søk. Ovenfor digi.no bekrefter Michelsen at dette selskapet har vært involvert i utviklingen av Bing-motoren.

- Når får vi se norske bidrag i søkemotoren som Microsoft skal ta opp kampen mot Google med?

- Det vil ta en stund før neste lansering kommer. Går vi et halvt år frem i tid burde vi ha noe å vise frem, sier Rolf Michelsen til digi.no.

    Les også:

Til toppen