FORBRUKERTEKNOLOGI

Birdstep-gründer bak ny søketjeneste

Olaf Vethe kaster seg over «Specific Subject Search».

14. nov. 2011 - 10:17

De som husker tilbake til perioden før 2000, vil minnes at Birdstep, som i dag er en børsnotert leverandør av verktøy for mobilt bredbånd og mobile VPN, ble opprinnelig etablert (i 1998) for å markedsføre databaseteknologien IceBreaker til oppfinner Olaf Vethe.

    Les også:

Vethe hadde da gjort seg bemerket med en stavekontroll i sanntid for den da dominerende tekstbehandleren WordPerfect, og for en integrert pc-pakke med tekstbehandler, regneark, database og grafikk, kalt Whole-in-One.

Nå er Vethe på banen igjen, med en søketjeneste basert på ideen om søk innen spesifikk emner – «Specific Subject Search» – kalt Hubbit.

Grunnideen for denne søketjenesten er at man velger et bestemt emne å søke innenfor, slik at man unngår treff som faller utenfor dette emnet.

Søk gjennom Hubbit starter følgelig ved å velge emne i en emneliste med trestruktur. Er man interessert i planeten Venus – i motsetning til den romerske gudinnen, Sandro Botticellis framstilling av hennes fødsel eller den amerikanske tennisstjernen med Venus som fornavn – navigerer man seg først fram i emnetreet, til «Science» og «Astronomy». Så skriver man «venus» i søkefeltet.

Hubbit er foreløpig på et svært tidlig stadium, og emnetreet er svært begrenset. På nettstedet oppfordres man til å gi tilbakemeldinger om hvilke emner man ønsker seg.

Det er en viss utfordring å argumentere for at Hubbit kan gi tilleggsverdi i forhold til søk på Google, der det er lett å lage en søkestreng som avgrenser emnet, for eksempel «planet venus», «goddess venus», «botticelli venus» eller «tennis venus». Trolig vil et uttømmende emnetre kreve et eget navigasjonsverktøy for å oppnå hensiktsmessig brukervennlighet.

Som ved lanseringen av Birdstep har Vethe fått støtte fra Lars Johan Myrtrøen i konsulentselskapet Economic Consultants til å få Hubbit på lufta.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.