BEDRIFTSTEKNOLOGI

Birdstep: - La databasene skilte med "IceBreaker Inside!"

Drømmen til Birdstep Technology er å lisensiere sin revolusjonerende databaseteknologi IceBreaker til store aktører som Oracle, Sybase, Microsoft og IBM. Men i første omgang sikter man mot CD-ROM-produsenter.

Eirik Rossen
3. mars 1998 - 11:10

- Vi går sakte og systematisk frem, sier gründer og administrerende direktør Olaf Vethe. Han kommer fra stormaskinmiljø, men har også arbeidet med programvareutvikling for PC helt siden 1987.

PC-folket vil huske Olaf Vethe som mannen bak sanntids stavekontrollen Ordgeni for WordPerfect som kom i 1992, og den enda eldre integrerte programpakken Whole-in-One med tekstbehandling, regneark, database og grafikk. (Navnet Whole-in-One spiller både på golf-uttrykket "hole in one" og på Digitals integrerte programvare All-in-One som hadde en viss utbredelse i VMS-miljøer.)

- Jeg visste at idéene som lå til grunn for Ordgeni kunne brukes til å lage en helt ny databaseteknologi, sier Vethe.

- Den egentlige basisdesign og utviklingen av IceBreaker startet i 1992. Året etter hadde jeg ferdig en prototyp til testting, og i 1996 etablerte jeg mitt eget firma, Birdstep Technology AS. Patentsøknaden med over 40 patentkrav ble overlevert 6. mai i fjor.

Vethe fikk hjelp fra Lars Johan Myrtrøen i den uavhengige rådgivningsgruppen Economic Consultants til å skaffe investorer og til å organisere virksomhet i England.

I dag har Birdstep seks ansatte, blant dem markedsdirektør Nina Christiansen som er etablert i England. En emisjon i oktober i fjor skaffet et sekstitalls aksjonærer. Vethe har beholdt 33 prosent av aksjene, ingen av de øvrige aksjonærene har mer enn åtte prosent.

- I slutten av januar var selskapets markedsverdi anslått til 70,8 millioner kroner, forteller Vethe.

- I England driver vi Birdstep Technology Ltd som heleiet datter av AS-et i Norge. Vi ønsker å framstå som internasjonale. Satsingen i USA går ut fra England.

Generalforsamlingen 11. mars skal ta stilling til en ny emisjon i april. Budsjettet for 1998 krever en omsetning på én million dollar. Milepælen for lønnsomhet er satt til mai 1999. Det viktigste teknologiske målet i 1998 er lagt til september: Da skal 32-biters utgaven av IceBreaker være klar. I dag er det bare en 16 biters-utgave med programmeringsgrensesnitt mot Windows som fungerer.

- Jeg regner med at tallet på ansatte vil øke forholdsvis raskt, fra seks i dag til mellom ti og femten i løpet av sommeren og tjue ved årsskiftet, sier Vethe.

Den budsjetterte omsetningen for 1998 skal i sin helhet hentes fra CD-ROM-produsenter.

- Poenget er at vi trenger en nisje der vi raskt kan få uttelling for IceBreakers fordeler mens vi bearbeider de virkelig store mulighetene, sier Christiansen.

- CD-ROM har en langt større potensiell utbredelse enn mediet har i dag, særlig til oppslagsverk og kataloger. Mediet er svært tregt, og behovet for omfattende indekser begrenser plassen som faktisk kan nyttes til å lagre data. Med IceBreaker er det ingen plasskrevende indekser, det er ingen problemer med å håndtere sammensatte datatyper, og ytelsen akselereres av at all søking foregår i minne. Det vil gi CD-ROM-er som håndterer langt flere data langt raskere enn i dag.

Vethe innrømmer at dette markedet ikke er særlig stort, sammenliknet med hva man kunne oppnådd ved å overbevise store brukere om muligheten for å spare store penger på drift og vedlikehold av databaser ved å gå over til IceBreakers mer hensiktsmessige struktur. Men det virkelig store målet er å vekke interessen til de store databaseleverandørene - Oracle, Sybase, Informix, Netscape, Microsoft, Progress og IBM.

Vethe har strukturert IceBreaker slik at det raskt kan portes til ulike plattformer, og han argumenterer overbevisende for at IceBreaker er nettopp det disse leverandørene trenger i en tid da markedsveksten minker.

- Jeg ser for meg en himmel der alle de store går rundt med merket "IceBreaker Inside", humrer Vethe til slutt, samtidig som han peker på at også desktop-databaser vil kunne revolusjoneres av IceBreakers kompakte kjerne (100 kB i samlet kodemengde) og reduserte krav til buffere (rundt 2 MB).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.